Svijet     | 09.02.2021. 18:16 |

Centralnoevropski čelnici obilježavaju 30. godišnjicu Višegradske grupe

FENA Internet

VARŠAVA, 9. februara (FENA) - Predsjednici Poljske, Mađarske, Češke Republke i Slovačke okupili su se u sjevernoj Poljskoj u utorak radi dvodnevne debate povodom 30. godišnjice Višegradske grupe, neformalnog tijela političke i ekonomske saradnje u regiji.

Njihovi razgovori uključivat će borbu protiv pandemije koronavirusa, izgradnju energetske sigurnosti, zaštitu klime i transatlanske odnose. Grupa, također poznata kao V4, često formulira zajedničke pozicije u međunarodnim odnosima, posebno unutar Evropske unije.

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozdravio je kolege, Zuzanu Caputovu iz Slovačke, Janosa Adera iz Mađarske i Milosa Zemana iz Češke Republike, u svojoj rezidenciji na obali Baltičkog mora, na poluotoku Hel.

Otvarajući ceremonijalni skup, Duda je izjavio da V4 ima pozitivnu ulogu u evropskim i transatlanskim vezama.

- Grupa je bitan, ako ne i ključni katalizator regionalne saradnje u centralnoj Evropi, značajno doprinoseći saradnji u političkom procesu po pitanju EU i NATO-a - kazao je Duda.

- Ukoliko se osvrnemo na ove tri decenije koje su prošle od pada komunizma, vidimo da su one obilježene ne samo velikim ekonomskim i političkim uspjesima, nego također i rapidnim društvenim i civilizacijskim razvojem dodao je.

Izrazio je zadovoljstvo što vidi svoje goste "dobrog zdravlja u ovim teškim vremenima" i izrazio je nadu da će nacionalni sistemi vakcinacije "donijeti olakšanje našim zemljama i pomoći će ljudima da se vrate normalnom životu".

Predsjednici će održati konferenciju za novinare s distance na kraju svog sastanka u srijedu.

Naredne će sedmice poljski premijer Mateusz Morawiecki biti domaćin šefovima vlada V4 na sastanku povodom obilježavanja godišnjice grupe s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom u dvorcu Wawel u Krakowu, u južnoj Poljskoj.

Na sastanku će se formulrati deklaracija budućih ciljeva grupe i raspravljati o temama od interneta do online igara, saopćio je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski.

V4 je nstala u februaru 1991. iz deklaracije o saradnji ondašnjih predsjednika Lecha Walese iz Poljske, Vaclava Havela iz ondašnje Čehoslovačke i Jozsefa Antalla iz Mađarske, potpisane u mađarskom gradu Višegradu. Poljska trenutno drži rotirajuće 12-mjesečno predsjedanje grupom, koje će predati Mađarskoj 1. jula, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu