Regija     | 19.01.2021. 13:36 |

Slovenija: 1690 zaraza, 24 umrlih, ali stanje se popravlja

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 19. siječnja (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz 24 preminula od Covida-19, potvrđeno 1690 novih zaraza  koronavirusom, što je manje nego dan ranije, pa se održava trend postupnog smirivanja epidemije, objavila je u utorak slovenska vlada.

S 14.010  PCR i antigenskih brzih testiranja potvrđeno je 1690 novih infekcija, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod PCR testova iznosio 22,8  posto, a kod brzih antigenskih testova 5,5 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ). 

Reprodukcijski broj širenja zaraze pao ispod jedan, a aktivnih slučajeva zaraze je trenutno 22579, uz trend pada, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. U trendu pada je i sedmodnevni prosjek zabilježenih dnevnih zaraza, pa sada iznosi 1352.

U bolnicama je trenutno 1237 covid pacijenata, što je za 1,4 posto više nego dan ranije, od toga 183 na intenzivnim odjelima, a to je pad od 4,2 posto u odnosu na prethodni dan. Ukupan broj preminulih od posljedica Covida-19 povećao se na 3206.

Prema projekciji instituta Jožef Štefan, koji radi epidemijsku statistiku i prognoze za vladu, krajem ovog tjedna mogli bi se realizirati uvjeti iz vladinog "semafora" da zemlja epidemijski uđe iz sadašnje "crne" u "crvenu" fazu epidemije.

To bi značilo, među ostalim, da bi se u škole vratili učenici triju početnih razreda osnovne škole i vrtićka djeca u svoje ustanove, ali samo u polovici regija s boljim epidemiološkim rezultatima. Nastava u cijelosti mogla bi se vratiti u "fizički" oblik sredinom veljače, ako se sada pozitivni trendovi ne bi naglo prekinuli, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti