Svijet     | 05.01.2021. 11:44 |

Južna Koreja šalje delegaciju i visokog diplomatu u Iran nakon zaplijene tankera

FENA Internet

SEUL, 5. januara (FENA) – Južna Koreja  već danas šalje delegaciju u Iran kako bi zatražila oslobađanje naftnog tankera koga su u Perzijskom zalivu zaplijenile iranske snage, dok visoki korejski diplomata namjerava realizirati planiranu posjetu Teheranu u nedjelju, u jeku napetosti oko sedam milijardi dolara vrijednih iranskih sredstava zamrznutih u korejskim bankama zbog američkih sankcija.

Vijest o posjetama dolazi u vrijeme dok je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo iranskog ambasadora u Seulu na sastanak i zatražilo je hitno oslobađanje tankera koji je s 20 članova posade plovio pod južnokorejskom zastavom. Tanker je prevozio teret od više od 7.000 tona  etanola kada je zaplijenjen u ponedjeljak jer je prema navodima iranskih medija zagađivao more.

Upitan o statusu članova posade broda prije sastanka u južnokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, iranski ambasador Saeed Badamchi Shabestari izjavio je novinarima da su „svi oni na sigurnom“.

Iranska državna televizija ranije je citirala riječi zvaničnika vlade u Teheranu kako je bilo planirano da južnokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Choi Jong-kun posjeti Iran prije zaplijene tankera Hankuk Chemi kako bi raspravljao o iranskom zahtjevu da Seul oslobodi zamrznuta sredstva.

Zamjenik ministra Chol raspravljat će o „brojnim otvorenim pitanjima“ između dvije zemlje, pored zaplijene tankera, izjavio je portparol južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova Choi Young-sam na brifingu za novinare u utorak u Seulu.

- U najskorije moguće vrijeme, delegacija na radnom nivou predvođena regionalnim direktorom bit će poslana u Iran u pokušaju da razriješi taj spor kroz međusobne pregovore - kazao je portparol Choi.         

Operater broda sa sjedištem u južnokorejskom gradu Busanu, Taikun Shipping Co. Ltd., saopćio je  Reutersu da nije bilo ničega što bi ukazivalo prije zaplijene plovila da je ono eventualno prekršilo pravila zaštite okoliša.

-   Da je zaista došlo do zagađenja mora, kako oni (iranski mediji) tvrde, obalna straža trebala bi prva prići brodu. Umjesto toga, naoružani vojnici prišli su, međutim, posadi i poručili su im da trebaju biti istraženi – izjavio je izvršni direktor Taikuna Lee Chun-hee putem  telefona.

Južnokorejska ministrica vanjskih poslova  Kang Kyung-wha izjavila je u utorak da ulaže diplomatske napore u osiguravanju oslobađanja tankera i da je kontaktirala svog kolegu u Teheranu,  javila je novinska agencija Yonhap.

Tilak Doshi, gostujući profesor na Bliskoistočnom institutu Nacionalnog univerziteta Singapura kazao je da posljednji incident pruža primjer iranske spremnosti da pokazuje prkos dok se  Joe Biden priprema da preuzme dužnost i da će o zamrznutim sredstvima vjerovatno biti riječi u razgovorima Seula i Teherana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu