Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 13:42 |

Lučić: Smanjiti homofobiju i transfobiju u društvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić učestvovao je danas online u otvaranju USAID-ovog Programa INSPIRE čiji je cilj podrška i zaštita ljudskih prava marginaliziranih grupa, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Lučić je istaknuo da u razvoju ljudskih prava LGBT osoba u BiH pozdravlja napore partnera iz USAID-a u ovoj oblasti i da će u narednom periodu biti potrebni podrška i pomoć da se realiziraju ciljevi iz akcionog plana za ravnopravnost LGBT osoba. 

Ministarstvo je preko Agencije za ravnopravnost polova BiH i uz podršku Vijeća Evrope, iniciralo i koordinira proces izrade akcionog plana i rad Radne grupe za izradu akcionog plana koju sačinjavaju relevantni predstavnici institucija sa entitetskog i bh. nivoa, kao i civilnog društva.

Mininstr Lučić je upoznao učesnike online sastanka da je rad na tekstu akcionog plana u završnoj fazi i da vrlo brzo treba da bude upućen Vladi Republike Srpske, Vladi Federacije BiH, kao i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Treba otkloniti svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, smanjiti homofobiju i transfobiju u društvu, kao i poboljšati kvalitet života LGBT populacije u Bosni i Hercegovini.

Ministar Lučić je naglasio da je čvrsto opredijeljen da doprinese poboljšanju položaja svih ranjivih grupa stanovništva i da će nastaviti rad na podršci i unapređenju zaštite njihovih prava.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu