Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 11:52 |

TIMSS 2019 - Nova prilika za bolje obrazovanje u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. prosinca (FENA) - Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH organizirala je stručnu online konferenciju s ciljem sveobuhvatne analize prikupljenih TIMSS 2019 podataka, što je sudionicima omogućilo detaljan uvid u rezultate i preporuke tog istraživanja, kao i u praktičan način njihove primjene.

Naime, prije tjedan dana Agencija je objavila rezultate i izvješće s preporukama TIMSS 2019 međunarodnog istraživanja za Bosnu i Hercegovinu koje prati trendove u znanju matematike i prirodnih znanosti te pruža podatke o učeničkim postignućima iz spomenutih oblasti, kao i o elementima koji na njih utječu.

"Nažalost, TIMSS 2019 rezultati potvrdili su sve ono na što nam je ukazala PISA 2018. - našoj djeci, u odnosu na njihove vršnjake diljem svijeta, nisu pružene iste mogućnosti za ostvarenje punih potencijala", priopćili su iz Agencije.

Ističu kako je cilj prve u nizu stručnih online konferencija bio približiti načine na koje se rezultati i preporuke međunarodnih istraživanja mogu koristiti za unapređenje obrazovanja u BiH.

"Poseban osvrt stavljen je na činitelje učeničkih postignuća kao i na pitanje što svatko od nas, iz svoje uloge, može učiniti kako bi doprinio poboljšanju kvalitete obrazovanja", navode iz Agencije.

Ističu kako svrha međunarodnih istraživanja nije međusobno natjecanje niti povod za traženje krivaca, nego praćenje trendova kroz vrijeme i uvid u podatke usporedive na međunarodnoj razini, što omogućuje da zemlje, ekonomije i obrazovni sustavi uče jedni od drugih.

Na dobivene rezultate ne može se utjecati, ali svako u svom domenu može učiniti sve kako bi se pokrenule nužne reforme u našoj zemlji, jedan je od glavnih zaključaka konferencije.

Agencija je ponovno uputila apel obrazovnim vlastima da rezultate TIMSS 2019 istraživanja prihvate s ozbiljnošću, kao poticaj za ubrzavanje reformskih procesa.

"Nadležne obrazovne vlasti bilo gdje u svijetu pa tako i u našoj zemlji, imaju ključnu odgovornost u osiguravanju svih uvjeta kako bi svako dijete dobilo nabolje moguće obrazovanje i ostvarilo svoje pune potencijale. Bosna i Hercegovina treba još danas obrazovati mlade ljude koji će sutra moći ostvariti ekonomski i društveni napredak u svojoj zemlji", navode iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Do kraja drugog mjeseca 2021. godine planirano je održavanje niza tematskih radionica za različita područja TIMSS istraživanja. Tako je za sljedeći utorak, 22. prosinca, najavljena radionica za nastavnike, ravnatelje škola i pedagoge.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo