Svijet     | 12.11.2020. 12:20 |

Turska ponovo pozvala SAD na raspravu o ruskom sistemu S-400

FENA Internet

ANKARA, 12. novembra (FENA) - Turska je spremna da raspravlja o američkim brigama u vezi sa  tehničkim kompatibilnostima ruskog sistema protuzračne odbrane S-400 i američkim borbenim avionima F-35, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar u četvrtak, ponavljajući prijedlog Ankare za stvaranje zajedničke radne grupe s Washingtonom koja bi se bavila tim pitanjima.

Očekuje se da novoizabrani američki predsjednik Joe Biden zauzme oštriji stav prema Turskoj od Donalda Trumpa, posebno oko njene vanjske i vojne politike i stanja s ljudskim pravima u toj zemlji.

Biden bi mogao podržati napore američkog Kongresa da se uvedu sankcije Ankari zbog njene nabavke ruskih sistema S-400.

Odnosi između dvije NATO saveznice teško su narušeni u prošloj godini kada je Ankara nabavila napredni sistem protuzračne odbrane, nagnavši Washington da izbaci Tursku iz svog programa borbenih aviona F-35.

Washington tvrdi da bi korištenje sistema S-400 moglo kompromitirati NATO-vo naoružanje. Turska navodi da oni ne bi bili integrisani u NATO-ve sisteme i ne bi predstavljali prijetnju. Ankara se u više navrata žalila da ju je američko odbijanje da joj proda svoje rakete Patriot navelo da nađe druge ponuđače.

- Spremni smo da se bavimo američkim brigama oko kompatibilnosti S-400 i F-35. Sigurnost F-35 tehnologije bitna je za Tursku kao što je bitna i Sjedinjenim Državama - kazao je Akar, dodajući da je prijedlog zajedničke radne grupe još za stolom.

Akar je naglasio da je Ankara nastavila s pripremama i testovima sistema S-400, koji će, kako je rekao, "biti korišteni na isti način na koji neke ostale članice alijanse koriste (ruski) sistem S-300”, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu