Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje

Američki Kongres podržao rad Istražne komisije državnog Parlamenta kojom predsjedava Damir Arnaut

Poslanici iz Naše stranke u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut , učestvovali su danas na video sastanku sa predsjedavajućim Komiteta za demokratsko partnerstvo Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, kongresmenom Davidom Priceom. Susretu je prisustvovao i ambasador SAD-a u BiH Nj.E. Eric Nelson. Sastanak je održan u sklopu podrške koju Ambasada SAD-a i Kongres SAD-a pružaju Istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja istražuje stanje u pravosudnim institucijama naše zemlje, čiji su članovi pomenuti poslanici Naše stranke.

Iz Američke ambasade su saopćili da je razgovarano o najboljim praksama te osiguranju parlamentarnog nadzora kao efikasnog sistema provjere i ravnoteže, te da se “raduju daljoj saradnji između zastupnika Pricea i zastupnika Arnauta”, uzimajući u obzir da upravo Arnaut predsjedava ovom Istražnom komisijom.

Arnaut je izrazio zahvalnost ambasadi SAD-a na podršci jačanju parlamentarnog nadzora – kao temelja svake demokratije – i u našoj zemlji, te je istakao zadovoljstvo da je Istražna komisija za manje od pet mjeseci svog rada uspostavila neupitan legitimitet i da je upravo iz tog razloga postalo neprihvatljivo odbiti saradnju sa Istražnom komisijom. Marinković-Lepić i Arnaut su istakli da je ovo samo početak bliske saradnje između dva zakonodavna tijela, s ciljem jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini. 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.