Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 14:27 |

Vijeće ministara BiH osiguralo više od 14,4 miliona KM za zdravstveni sektor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o raspodjeli 14.474.000,00 KM iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom Covida-19, a koji će biti usmjereni za zdravstveni sektor u BiH.

Sredstva će biti alocirana entitetima i Brčko Distriktu BiH, i to Federaciji BiH sa 10 kantona 61 posto, Republici Srpskoj 37 posto i Brčko Distriktu BiH 2 posto.

Vijeće ministara BiH osiguralo je ova sredstva za zdravstveni sektor u BiH vlastitim uštedama budžetskih sredstava koja su sada preusmjerena za saniranje štete uzrokovane pandemijom Covida-19.    

PET MILIONA EURA GRANTA ZA SMANJENJE POSLJEDICA COVIDA-19

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu i Amandman 7 na Sporazum o finansiranju od 27. 2. 2006. godine između KfV-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, u iznosu pet miliona eura za smanjenje posljedica Covida-19 za mikro, mala i srednja preduzeća putem Evropskog fonda za BiH.

Prvi dio sporazuma odnosi se na finansijsku podršku Savezne Republike Njemačke u vidu granta, vrijednog pet miliona eura i namijenjenog suzbijanju posljedica Covida-19 za mala, srednja i mikro preduzeća i bit će uplaćena u Evropski fond za Bosnu i Hercegovinu.

Drugi dio predstavlja Amandman 7 na Sporazum o finansiranju od 27. februara 2006. godine između KfV-a i BiH, kojim se proširuje namjena sredstava Evropskog fonda za kreditni program za smanjenje posljedica Covida-19. Sredstva će biti dostupna malim i srednjim i mikro preduzećima, ali i privatnim domaćinstvima putem finansijskih institucija u BiH (MKO i banaka).

Također, Amandmanom 7 se produžava period u kome KfV administrira bh.  učešćem u Evropskom fondu do 31. 12. 2030. godine.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

ZA PROJEKAT ŽELJEZNICA RS - REMONT I MODERNIZACIJA ŽELJEZNIČKE DIONICE BOSANSKI ŠAMAC - DOBOJ – RJEČICA 40 MILIONA EURA ZAJMA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat Željeznica RS - Remont i modernizacija željezničke dionice Bosanski Šamac - Doboj - Rječica, vrijedan 40 miliona eura.

Rok otplate zajma je  15 godina, uključujući tri godine grejs perioda na otplatu glavnice, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Cilj projekta je remont željezničkog koridora 5c kroz Republiku Srpsku i uključuje  remont pruge Šamac - Doboj - Rječica u ukupnoj dužini 99 km.

Ukupna sredstva potrebna za finansiranje cijele dionice pruge iznose oko 138 miliona eura, od čega se polovina sredstava namjerava osigurati iz grantova.

PONOVLJENE TARIFNE KVOTE ŠEĆERA ZA PRERADU U BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2020. godini koje se odnose na uvoz 50.000 tona šećera od šećerne trske u čvrstom stanju i sirovog šećera za rafiniranje.

U skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, Vijeće ministara BiH je izašlo u susret zahtjevima domaćeg proizvođača, koji će uvezeni šećer koristiti za preradu na kapacitetima instaliranim u Bosni i Hercegovini.

BiH I SRBIJA JAČAJU SARADNJU U OBLASTI INFORMACIONOG DRUŠTVA

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga povjerenja koje se pružaju u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, čime će elektronsko poslovanje biti brže i efikasnije, a troškovi poslovanja firmi manji.

Dvije države na ovaj način uzajamno priznaju kvalifikovane usluge u skladu sa zakonom, i to kvalifikovani elektronski potpis, pečat i žig, kao i odgovarajuće registre usluga, čime se značajno unapređuje saradnja u oblasti informacionog društva.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunkacija i transporta. Inicijativu za zaključivanje sporazuma podnijelo je Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije.

ZA ODRŽAVANJE PET MOSTOVA NA GRANICI BiH I SRBIJE U NAREDNIH PET GODINA OKO 4,2 MILIONA KM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta održavanja i rekonstrukcije mostova između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Višegodišnji projekat za period od 2021. do 2025. godine iznosi 4.205.035 KM  i odnosi se na održavanje pet mostova na međudržavnoj granici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, i to: most preko Save - Sremska Rača/Rača (drumski most); most preko Save - Sremska Rača/Rača (drumski - željeznički most); most preko rijeke Uvac - Kapija 2 (ulaz u slobodnu zonu); most preko Uvca - Most u Carevom polju; Most preko Uvca – Uvac.

U periodu od 2021. do 2024. godine na godišnjem nivou  iz budžeta institucija BiH bit će izdvajano po 850 hiljada KM, osim u 2025. godini kada je za ove namjene planirano  805.035,00 KM. 

Republika Srbija je u skladu s ranije potpisanim sporazumom preuzela održavanje i rekonstrukciju preostalih šest mostova između dvije države.

STVORENI UVJETI ZA PODJELU DONIRANE POMOĆI DRŽAVE KATAR

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u opremi i drugim sredstvima, a s ciljem ispravljanja greške u dijelu koji se odnosi na pomoć Vlade Države Katar. 

Vlada Države Katar, putem svoje ambasade u BiH krajem augusta ove godine potvrdila je da popisana količina donirane opreme koju je utvrdila odgovarajuća komisija Ministarstva sigurnosti BiH odgovara količini opreme koju je isporučio donator.

Na ovaj način otklonjen  je nesrazmjer u količini opreme, zbog čega je izmijenjena odluka i stvoreni uvjeti da se rasporedi oprema, koja se sastoji od zaštitnih maski, rukavica, vizira, naočala i odijela neophodnih u borbi protiv Covida-19. 

MIGRANTSKA SITUACIJA

Službi za poslove sa strancima u junu 2020. godine prijavljeno je ukupno 1.555 nezakonitih migranata, što je smanjenje za 26 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine (2.109), ali je tri puta više nego u maju ove godine, kada je prijavljeno njih 514.

Ovo se navodi u Informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za juni 2020. godine, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH i dostavit će je Predsjedništvu BiH.

Dodaje se da je najviše prijavljenih nezakonitih migranata iz Afganistana (512), Pakistana (348), Bangladeša (255), Maroka (121), Iraka (93)...

U prvom polugodištu 2020. godine, od ukupno 6.641 nezakonitog migranta prijavljenog Službi za poslove sa strancima namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je njih 5.207, od kojih su 162 osobe podnijele zahtjev za azil. Državljani Iraka, Afganistana i Turske podnijeli su najveći broj zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu.

Među ključnim izazovima u borbi protiv nezakonitih migracija i u narednom periodu su jačanje institucija BiH, prvenstveno Granične policije, onemogućavanje nezakonitih ulazaka na dijelovima na kojima je zabilježen najveći migracioni pritisak, kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje kapaciteta svih bezbjednosnih agencija. Utvrđivanje identiteta nezakonitih migranata i zloupotreba sistema azila, kao i procesuiranje migranata koji su počinili prekršajna i krivična djela, ključni su izazovi za naredni period.

Bosna i Hercegovina ostaje posvećena jačanju saradnje s državama na zapadnobalkanskoj ruti uz unapređenje bilateralne saradnje  institucija i agencija koje se bave migracionim i sigurnosnim pitanjima BiH i država EU, kao i nastavku saradnje s međunarodnim agencijama. 

BiH FISKALNO ODRŽIVA, PANDEMIJA DONOSI IZAZOVE

Vijeće ministara BiH je usvojio Informaciju o fiskalnoj održivosti za Bosnu i Hercegovinu, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje.

U Informaciji se navodi da nivo javnog duga u BiH iznosi 33,4 posto BDP-a, što znači da je održiv, a samim tim i javne finansije.

Deficiti veći od dva posto BDP-a koji su bili prisutni do 2014. godine zamijenjeni su suficitima posljednjih godina te je i sa ovog stanovišta fiskalna politika BiH održiva.

Ostvareni suficit i održiv nivo javnog duga doveli su do još jednog povoljnog pokazatelja održivosti, a to su smanjene potrebe za finansiranjem.

U narednom periodu, od 2020. godine, za Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve svjetske ekonomije, slijede izazovi, s obzirom na pad ekonomske aktivnosti, smanjenje u naplati prihoda i povećanje rashoda usljed pandemije Kovida -19.

U PRVOJ POLOVINI 2020. DOŠLO DO SLABLJENJA EKONOMSKE AKTIVNOSTI

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - juni 2020. godine u Bosni i Hercegovini u kojoj se kaže da je došlo do slabljenja ekonomske aktivnosti.

U Informaciji se navodi da je u prvoj polovini 2020. godine u BiH zabilježen pad industrijske proizvodnje za 9,1 posto, pri čemu je pad izvozno orijentisane prerađivačke industrije iznosio 13 posto. To je, u kombinaciji s efektom izuzetno oslabljene izvozne tražnje usljed totalnog lokdauna zbog pandemije Covida-19, dovelo do pada ukupne spoljnotrgovinske robne razmjene za oko 1/5, pri čemu su stope pada izvoza i uvoza bile 15,1 posto, odnosno 18 posto.

Pad broja zaposlenih i plata, smanjen priliv doznaka iz inostranstva, kao i pad prometa u okviru maloprodaje za 7,4 posto te uvoza roba široke potrošnje od oko 15 posto nedvosmisleno ukazuju na drastičan pad privatne potrošnje u BiH u drugom kvartalu 2020. godine. Prihodi po osnovu PDV-a u ovom periodu su manji za 17,8 posto, što nedvosmisleno ukazuje na pad privatne potrošnje u strukturi BDP-a.

Bosna i Hercegovina bi u drugom kvartalu 2020. godine mogla zabilježiti značajan pad BDP-a, čak višu stopu pada u odnosu na globalnu finansijsku krizu iz 2009. godine.

Podaci iz domena javnih finansija za prvo polugodište ove godine ukazuju na drastičan pad u prikupljanju javnih prihoda u BiH. Tako su ukupni javni prihodi smanjeni za oko 8 posto, pri čemu su indirektni porezi smanjeni za 9,7 posto, a direktni za 6 posto.

Novonastale okolnosti usljed pandemije Covida - 19 zahtijevale su pojačan angažman institucija u BiH kroz povećanje izdataka za zaštitu javnog zdravstva i saniranje ekonomskih posljedica krize, što će nesumnjivo dovesti do povećanja javnih rashoda i javne potrošnje.

Također, izvjesno je da će investicije zabilježiti pad, s obzirom na prisutnu neizvjesnost na tržištu, limitirane izvore finansiranja i pesimistična očekivanja kada su u pitanju perspektive na domaćem i izvoznim tržištima.

USVOJEN  IZVJEŠTAJ O POČINJENIM TEŠKIM KRIVIČNIM DJELIMA U BiH ZA 2019.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, usvojilo je Izvještaj iz centralne baze podataka o počinjenim teškim krivičnim djelima u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, u kojem se navodi da je u izvještajnom periodu doneseno 477 presuda od kojih se kod 431 radi o krivičnim djelima u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Krivična djela zavedena u centralnoj bazi podataka odnose se na pravljenje i stavljanja u opticaj krivotvorenog novca, neovlaštenu proizvodnju, prerađivanje i prodaju opojnih droga i otrova, trgovinu bijelim robljem, proizvodnju i rasturanje pornografskih spisa i druga krivična djela u pogledu kojih se međunarodnim ugovorima predviđa centralizacija podataka, u skladu članom 407 Zakona o krivičnom postupku BiH.

U prošloj godini ukupno je dostavljeno 477 presuda protiv 545 osoba, od kojih su 263, odnosno 48 posto povratnici u vršenju krivičnih djela.

Najveći broj (41 posto) čine osobe životne dobi od 18 do 29 godina života, a slijede osobe od 30 do 39 godina (34 posto). Oko 96 posto osuđenih su muškog pola. Državljani BiH čine 89 posto osuđenih (466), dvojno državljano ima 48 osoba (8 posto), a 10 osoba su državljani drugih država (tri Hrvatske, a sedam Srbije).

PROVOĐENJE PROGRAMA EU "EVROPA ZA GRAĐANE 2014 - 2020"

Vijeće ministara BiH je usvojio Izvještaj Ministarstva pravde BiH o provođenju programa Evropske unije "Evropa za građane 2014 - 2020" za 2019. godinu.

U okviru Programa troje aplikanata iz BiH su nosioci projekata ukupne vrijednosti 148.280 eura, dok 23 učestvuju kao partneri u 19 projekata gdje su nosioci aplikanti iz drugih zemalja.

Učestvovanje u Programu podrazumijeva plaćanje ulazne karte koja za Bosnu i Hercegovinu iznosi 15.000 eura godišnje, a dio sredstava se pokriva iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), tako da je iz Budžeta BiH u 2019. godini za ove namjene uplaćeno 3.750 eura. Za istu svrhu u 2020. godini predviđeno je 4.500 eura iz Budžeta BiH.

Radi se o programu Evropske unije kojim se podstiče saradnja među građanima i njihovim organizacijama u zemljama članicama Programa i pruža podrška, između ostalog, grupama građana, nevladinim organizacijama i jedinicama lokalne samouprave.

PRODUŽEN ROK ZA ISPUNJENJE ZADATAKA  KOMISIJE ZA DRŽAVNU IMOVINU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donio je Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom.

Odlukom je preciziran novi rok za ispunjenje zadataka koji su dati u nadležnost Komisije, i to do 31. marta 2021. godine.

ZAKON O GRANIČNOJ KONTROLI USKLADITI  SA STANDARDIMA EU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o osnivanju Radne grupe za izradu Zakona o graničnoj kontroli, s ciljem usklađivanja s evropskim standardima u ovoj oblasti.

U Radnu grupu imenovani su predstavnici nadležnih državnih, entitetskih i tijela Brčko Distrikta BiH, a rok za izradu ovog zakona je 31. 12. 2020. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta