Svijet     | 30.09.2020. 13:20 |

Novi kuvajtski emir položio zakletvu pred parlamentom

FENA Internet

KUWAIT CITY, 30. septembra (FENA) - Novi kuvajtski emir položio je u srijedu u parlamentu zakletvu u vrijeme kada se zemlja sprema da se oprosti od preminulog vladara šeika Sabaha al-Ahmada al-Sabaha, koji je pomogao usmjeriti državu Zaljeva u savezništvo sa Sjedinjenim Državama u toku burnih godina na Bliskom istoku.

Vlada je brzo imenovala prijestolonasljednika šeika Nawafa al-Ahmad al-Sabaha za vladara u utorak nakon smrti šeika Sabaha (91), čije bi tijelo trebalo da stigne u Kuvajt u srijedu iz Sjedinjenih Država gdje je bio hospitaliziran od jula.

Nawaf (83) se obvezao da će raditi na prosperitetu, stabilnosti i sigurnosti zemlje članice OPEC-a nakon polaganja zakletve.

- Naša draga nacija danas se suočava sa teškim situacijama i opasnim izazovima koji se mogu prevazići jedino jedinstvom i napornim zajedničkim radom - rekao je pred parlamentom.

Sahrana će biti ograničena na članove vladajuće porodice zbog zabrinutosti zbog koronavirusa, koji je uz niske cijene nafte zadao udarac ekonomiji ove zemlje.

Kada je prethodni emir, šeik Jaber al-Ahmad al-Sabah, umro 2006. godine, hiljade Kuvajćana prisustvovalo je sahrani, podsjeća Reuters.

Uglednici iz cijelog svijeta odali su počast dugogošnjem diplomati i mudrom političaru, koji je cijenjen u cijelom svijetu kao humanitarac koji se trudio da pomiri ljude na Bliskom istoku, popravljajući veze s bivšim okupatorom Irakom i pokušavajući do svoje smrti riješiti dugogošnji spor između zaljevskih zemalja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije