Bosna i Hercegovina

GPBiH uručene Preporuke kao podsjetnik za ponašanje u vrijeme pandemije

Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine  danas je, uz prisustvo predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, Graničnoj policiji BiH uručilo “Preporuke za državljane Bosne i Hercegovine i strane državljane koji ulaze u BiH, kojih se treba pridržavati u razdoblju od 14 dana od dana ulaska u zemlju”.

Riječ je o zajedničkoj aktivnosti Ministarstva civilnih poslova, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko Distrikta BiH.

Nakon što je Vijeće ministara 10. septembra 2020. godine donijelo odluku da svi strani državljani mogu ulaziti u BiH ukoliko imaju negativan PCR test, čime je potencijalno povećan broj ulazaka u BiH, kreirane Preporuke će biti dragocjen podsjetnik za ponašanje u vrijeme pandemije – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je Svjetska zdravstvena organizacija štampala preporuke na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku u 5.000 primjeraka, ukupno 20.000 letaka koje će granična policija distribuirati na svim ulazima u BiH.

Preporuke je, u ime Ministarstva civilnih poslova, uručio predstojnik ureda Davor Bošnjak, a u ime Granične policije je preuzeo Radiša Samardžija, načelnik Ureda  direktora Granične policije BiH.

Primopredaji je prisustvovao i direktor Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olsavszky - navodi se u saopćenju.

(FENA) L.A.