Ekonomija     | 01.09.2020. 15:44 |

Započeli pregovori s predstavnicima sindikata komunalne privrede u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo Ramiz Gušo potpisali su danas protokol za vođenje pregovora u vezi Kolektivnog ugovora za komunalnu privredu u Kantonu Sarajevo.

Nakon potpisivanja tog protokola Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo započeo je danas i razgovore sa predstavnicima sindikata.

Sastanak je predvodila ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, koja je ovom prilikom istakla da je potpisivanje protokola zajedničko opredjeljenje Vlade i Sindikata da pregovori oko zaključivanja Kolektivnog ugovora za komunalnu privredu budu sadržajniji i efikasniji s ciljem da što kraće traju, a najdalje do 31. oktobra ove godine.

Poručila je kako se nada da će se u konačnici postići iskoraci u oblasti komunalne privrede, uz obavezu zaštite prava radnika.

Također, svi učesnici sastanka su se saglasili da su svjesni finansijske situacije u kojoj se Kanton Sarajevo trenutno nalazi, zbog proglašenja pandemije uzrokovane koronavirusom, te da će tokom pregovora voditi i o toj činjenici računa.

Kako je istaknuto, cilj je iznalaženje najboljih rješenja za sklapanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u Kantonu Sarajevo.

Dogovoreno je da za naredni sastanak, koji će biti održan 11. septembra, budu pripremljeni materijali komunalnih preduzeća, kako bi se o njima raspravljalo, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu