Bosna i Hercegovina     | 27.08.2020. 14:02 |

Grad Zenica podržao 37 projekata organizacija civilnog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27.augusta (FENA) - U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje ugovora između Grada Zenica i organizacija civilnog društva odabranih po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama sa područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2020. godinu.

- Učešće u ovom javnom pozivu bilo je otvoreno i na jednakim osnovama za sve formalno registrovane OCD-e i NVO-e na području Grada Zenica, uz uslov da projekt mora biti implementiran na području Grada Zenica. Ukupna sredstva u iznosu od 76.500,00 KM odobrena su za 37 organizacija civilnog društva odnosno nevladinih organizacija sa područja Grada Zenica – navodi se u saopćenju iz Gradske uprave Zenica. 

Kako kažu, radi se o projektima iz četiri prioritetne oblasti: kultura, sport i zdravlje, mladi te socijalna zaštita. 

Pojedinačni iznosi odobrenih sredstava po projektu kreću se od 500 do 3.000 KM.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao da je Zeničanima prije nepune četiri godine obećao da će praviti evropsku Zenicu.

- Do sada nije bila praksa da se budžetska sredstva namijenjena organizacijama civilnog društva odnosno nevladinim organizacijama dodjeljuju na ovakav način. Polako uvodimo red. Moram reći da su ranije neke organizacije redovno finansirane iz budžetskih sredstava, dok druge nisu imale pristup Gradskoj upravi – kazao je Kasumović.

Gradonačelnik je naglasio da su sredstva odobrena po javnom pozivu koji je raspisan početkom marta ove godine.

- U planu je da iz godine u godinu podižemo kriterije za odabir projekata, ali i povećavamo iznos sredstava za organizacije civilnog društva odnosno nevladine organizacije koje će svojim projektima aplicirati na javne pozive koje objavi Grad Zenica- dodao je gradonačelnik Kasumović.

Nakon završetka projekta odabrani aplikanti su dužni dostaviti Izvještaj o namjenskom korištenju dobijenih sredstava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu