Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 09:31 |

Izbor najljepših avlija i balkona u Starom Gradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Izbor najljepših avlija i balkona provela je Općina Stari Grad Sarajevo, a na konkurs raspisan u junu ove godine prijavila se 31 osoba. Početkom ovog mjeseca izabrane su tri najljepše avlije i tri balkona, a vlasnicima su danas uručene novčane nagrade i pokloni.

Komisija koja je izabrala pobjednike cijenila je trud koji je uložen u održavanje avlija i balkona, estetski dojam, uređenje i njegovanje tradicije, a od pristiglih prijava napravljen je uži izbor i izvršen obilazak lokacija.

Lijepo uređene bašče, avlije, voćnjake i druge zelene površine naslijeđene su od prethodnih generacija i nekada je gotovo svaka kuća u Starom Gradu imala avliju.

Mnoge sarajevske bašče i avlije su s vremenom nestale u nepovrat, a ovim izborom se građani nastoje motivirati za uređenje svih raspoloživih površina i obogaćivanje životne sredine.

Također, ambijent preostalih avlija i bašči ukrašenih različitim vrstama cvijeća treba sačuvati, zaštiti i prezentirati, kao što je rečeno i u knjizi Mustafe Arslanovića "Avlije i bašče Svrzine kuće" koja je danas poklonjena svim pobjednicima konkursa.

U izboru najljepših avlija i balkona u Starom Gradu prva tri mjesta zauzeli su, u kategoriji avlija: Namik Jusić, Hrid, Ahmed Beširović, Medrese i Enes i Olgica Lalić, Širokača.

U kategoriji balkona prvo mjesto je osvojila Sabina Alić, Logavina, drugo - Amila Lučarević-Kurtanović, Širokača a treće mjesto Enisa Resić, Medrese, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom