Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 00:17 |

Prof. Kamberović: Negiranje genocida kao "nacionalna zadaća"

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Mnogi historičari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici i to shvataju kao nacionalnu zadaću, ocijenio je u razgovoru za Fenu profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Husnija Kamberović.

- Naučna historiografija bi trebala biti otporna ne samo na političku zloupotrebu nego i na emocionalan odnos prema prošlosti, ali svjedočimo da, kada je u pitanju Srebrenica, većina knjiga potpada ili pod jedan ili pod drugi uticaj - kazao je on.

Međutim, naglasio je, ima i djela koja racionalno pokušavaju pokazati šta se to stvarno desilo u julu 1995. godine.

- Izdvojio bih knjigu „Srebrenica. Od poricanja do priznanja“, koju je još 2005. objavio Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i u kojoj je prikazan kontekst počinjenog genocida u Srebrenici. Ali, u historiografiji u Srbiji je nastalo više knjiga u kojima se iz revizionističke perspektive pokušava negirati zločin genocida. Takve su, na primjer, „Istorija Republike Srpske“, ili biografija Ratka Mladića, u kojima se negira postojanje plana za uništenje Srebrenice, a odgovornost se prebacuje ili na Vladu u Sarajevu ili na međunarodnu zajednicu - rekao je Kamberović.

Ocijenio je da je historičarka Merisa Karović-Babić u jednom nedavno objavljenom radu napravila odličan pregled te literature, "iz čega se vidi da još uvijek mnogi historičari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici i to shvataju kao nacionalnu zadaću".

- S druge strane, naravno da je nužno događaje u Srebrenici sredinom jula 1995. objasniti i širim političkim i vojnim kontekstom, ali se čini da su za takvo što spremni inozemni, a ne domaći historičari - zaključio je prof. Kamberović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta