Bosna i Hercegovina     | 24.06.2020. 12:57 |

Građani BiH se ne plaše da slobodno govore, ali smatraju da je smisao izgubljen

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Borci, aktivisti i zagovarači slobode govora i medijskih sloboda okupit će se na sedmodnevnom oktobarskom festivalu "Sloboda narodu" koji počinje 25. oktobra, a organizira ga Udruženje građana Pro Educa pod pokroviteljstvom Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

U okviru tog festivala bit će organizirane panel diskusije, radionice i predavanja, uz učešće predstavnika medija, domaćih i stranih organizacija i studenata, koje će se baviti temama slobode govora i ljudskih prava, a bit će organizirane i izložbe, promocije i koncerti.

Programski direktor Festivala Srđan Puhalo kaže da je cilj festivala okupiti čuvare vatre, promotore slobode mišljenja i borce za slobodu izražavanja te je izrazio nadu da će ovaj festival ako ništa drugo, a onda ohrabriti građane da izađu na opće izbore koji su sada pomjereni za novembar.

- Želimo ohrabriti ljude u BiH i posjetiti ih da njihov glas ne važi samo za izbore jer postoji nešto i između dva izborna ciklusa kada trebaju i moraju da se bore i za svoju slobodu i za svoja prava - dodao je Puhalo.

Smatra da građani BiH nisu uplašeni da slobodno govore, nego problem vidi u tome da građani smatraju da je smisao svega toga izgubljen, odnosno pitaju se da li se isplati biti slobodan i govoriti ono što misliš i ponašati se u skladu s tim.

- S druge strane sveprisutna je apatija i ljudi prosto ne vjeruju da može biti bolje, a kada dignete ruke od sebe i društva u kojem živite onda vam alternativa postane odlazak iz BiH - mišljenja je Puhalo.

Budući da festival podržava Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, ambasador Reinout Vos naglasio je neophodnost da se aktualizira tema slobode govora, slobode izražavanja mišljenja i slobode medija, te neophodnost poštovanja ljudskih prava u BiH i razgovor o ovoj temi u javnosti.

- Sloboda govora i sloboda medija dio su samog temelja na kojem je izgrađena Evropska unija, oni su ujedno i ključni politički pokazatelji u procesu pridruživanja EU. Nizozemska pridaje veliku vrijednost zaštiti ljudskih prava te nizozemska politika ljudskih prava ima za cilj jačanje ljudskog otpora nepravdi i represiji - dodao je ambasador.

Tokom Festivala bit će dodijeljena i Nagrada za životni doprinos koja predstavlja priznanje za dugogodišnji rad na polju širenja slobode govora.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel