Svijet     | 21.05.2020. 18:50 |

Sturgeon predstavila parlamentu "mapu puta" za ublažavanje mjera u Škotskoj

FENA Internet

EDINBOURGH, 21. maja FENA) - Škotska čelnica u četvrtak je predstavila „mapu puta“ za ublažavanje ograničenja koja imaju za cilj zaustaviti širenje koronavirusa u narednim mjesecima dok se istovrememno poštuju preporuke o društvenom distanciranju.

Premijerka  Nicola Sturgeon poručila je škotskim poslanicima da će restrikcije biti ublažene u trosedmičnim intervalima u zavisnosti od napretka u kontroli virusa. Ona je, međutim, dodala da prijedlozi „ne mogu biti uklesani u kamenu“.

Počevši od 28. maja, dva domaćinstva mogu se međusobno viđati u manjim grupama „u vanjskim prostorima“. To je više od onoga što je sada dopušteno u Engleskoj, gdje se samo pojedinci iz dva domaćinstva mogu sastajati napolju.

 Djuge planirane promjene u Škotskoj koje počinju iduće sedmice uključuju ponovno otvaranje vrtnih prodavnica i omogućavanje neobaveznih vanjskih aktivnosti kao što su golf i ribolov. Škole, ipak, neće biti ponovno otvorene do 1. augusta. Neke engleske škole mogle bi biti ponovo otvorene 1.juna, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Škotski premijer Hamza Yousaf razmatra ostavku

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Papa Franjo kaznio kardinala Raymonda Burkea, konzervativnog visokog američkog svećenika

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel