Ekonomija     | 11.05.2020. 12:09 |

Bukvić: SBF priprema dokument sa smjernicama za prevazilaženje krize u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) – Jedanaesti Sarajevo Business Forum (SBF)  koji je trebao biti održan u aprilu ove godine pomjeren je za jesen, a organizatori su odlučili da u međuvremenu održe online panele koji će okupiti vodeće domaće stručnjake iz raznih oblasti koji će dati smjernice za razvoj domaće privrede u ovim uslovima.

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i idejni tvorac i organizator Sarajevo Business Foruma Amer Bukvić izjavio je da opredijeljenost razvoju bh. privrede, ekonomije i društva u kriznim vremenima za našu državu žele iskazati kroz realizaciju interaktivnih online sesija na platformi najveće međunarodne investicijske konferencije u regionu – SBF. Koncept je zamišljen tako da se kroz nekoliko tematskih SBF online sesija organizuje diskusiju sa vodećim ekspertima, tretirajući posebne industrije i njihovu održivost u kriznim vremenima. 

- Identifikovali smo tri ključne industrije kojima trebamo posvetiti pažnju. To su poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutika, odnosno proizvodnja lijekova. Želimo postaviti prava pitanja i pokušati ponuditi odgovore i rješenja kako da u ovim životno važnim industrijama proizvodimo dovoljno za potrebe stanovništva BiH – naveo je Bukvić, te dodao da razmjena ideja i diskusija eksperata iz ovih oblasti treba da rezultira dokumentom koji će u formi prijedloga biti dostavljen vlastima u BiH kao smjernice stručnjaka za prevazilaženje ekonomske krize. 

Potrebno je, naglasio je Bukvić, napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj. 

-  Otpornost, samopouzdanje, inkluzivnost, konkurentnost i otvorenost, samo su neki od ključnih principa koji bi trebalo da definišu novu ekonomsku viziju i razvojni model. Naši ekonomski eksperti zajedno sa Bosancima i Hercegovcima iz cijelog svijeta, kao i domaćim stručnjacima, intenzivno rade na izradi dokumenta koji će sadržavati smjernice za prevazilaženje ekonomske krize uzrokovane pandemijom - istakao je Bukvić, dodajući i kako je sada više nego ikad potrebno raditi na promjeni svijesti potrošačkih navika građana u BiH i naglasiti značaj kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga, gdje god je to moguće. 

Pored učešća stručnjaka u BiH, planirano je da se organizuje i panel o temi regionalnog povezivanja „Jedan region – jedna ekonomija“, što je u biti i ideja vodilja prethodnih Sarajevo Business Foruma, na kojem će se okupiti regionalni eksperti i dati smjernice kako se region u ovoj situaciji treba povezati ekonomski i zajedničkim snagama prebroditi krizu, saopćeno je iz BBI Banke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena online registracija za 13. Sarajevo Business Forum

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

SBF - Podsticanje investicija i rasta u sektoru turizma

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu