Bosna i Hercegovina     | 25.04.2020. 11:59 |

Nenadić i mitropolit Hrizostom: Suživot na ovim prostorima traje vijekovima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u petak  se sastao s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, s kojim je razgovarao o proteklom najvećem pravoslavnom prazniku Vaskrsu, položaju Srpske pravoslavne crkve, ali i o trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom.

Tom prilikom, mitropolit je zahvalio Nenadiću na svim mjerama koje je Vlada Kantona Sarajevo poduzela kako bi zaštitila građane KS. Njegovi službenici, vjernici i on poštuju propisane mjere, te su kao i većina građana svoje kretanje sveli na minimum.

Bilo je riječi o položaju Srpske pravoslavne crkve i međunacionalnim odnosima u KS, te je tim povodom mitropolit naglasio važnost onoga što radi Međureligijsko vijeće i svaka od vjerskih zajednica unutar tog vijeća. Po njegovim riječima, na taj način se šalju snažne poruke suživota koji na ovim prostorima postoji već vjekovima. Mitropolit je, također, zadovoljan načinom na koji ga građani KS prihvataju i žive jedni s drugima.

Nenadića je zanimalo koji su to problemi Crkve koje bi Vlada KS eventualno mogla da riješi. Mitropolit Hrizostom je istakao jedno pitanje koje desetljećima pokušavaju riješiti, a odnosi se na vraćanje zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Obojica se nadaju da će situacija koja je nastala zbog koronavirusa uskoro biti završena, te da će nastaviti s radom na zajedničkim projektima, kao i s Međureligijskim vijećem.

Na kraju ove nastupne posjete premijera Nenadića najavljen je i skori ponovni susret na kojem će se razgovarati o konkretnim projektima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu