Svijet     | 16.04.2020. 15:28 |

Rusija će prihvatiti američku ponudu za pomoć u respiratorima

FENA Internet

MOSKVA, 16. aprila (FENA) - Kremlj je saopćio u četvrtak da će Rusija sa zahvalnošću prihvatiti ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa za respiratorima za pacijente od koronavirusa.

Trump je jučer izjavio kako je spreman da pošalje respiratore u Rusiju, rekavši da "oni u Moskvi prolaze kroz teška vremena. Mi ćemo im pomoći".

Dodao je da su Sjedinjene Države  također spremne da ponude respiratore drugim zemljama među kojima su Italija, Španija i Francuska.

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, pozdravio je Trumpovu ponudu kao “veoma pozitivnu”, rekavši na današnjoj telekonferenciji s novinarima da će "Rusija sasvim sigurno prihvatiti svaku vrstu pomoći koja je neophodna".

Rusija je registrovala 27.938 slučajeva zaraze koronavirusom i 232 preminulih. Zvaničnici se bore da osiguraju respiratore i drugu neophodnu medicinsku opremu u jeku eksponencijalnog rasta zaraze.

U ovom je mjesecu Rusija poslala avione s medicinskom opremom, uključujući i respiratore, Sjedinjenim Državama.  Moskva tvrdi da su polovinu medicinskih potrepština platile Sjedinjene Države, dok je drugu polovinu finansirao ruski državni investicioni fond, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu