Nauka/Znanost

Beč: Naučnici izumili jednostavan aparat za kiseonik

Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Ograničeni broj respiratora jedan je od najvećih izazova u pandemiji koronavirusa. Istraživači Tehničkog univerziteta u Beču su u tu svrhu razvili uređaj za kiseonik koji bi mogao biti gotov za svega nekoliko dana. Oboljelima od koronavirusa novi izum bi mogao znatno olakšati disanje i to bez kiseoničkih boca, nego samo sa kiseonikom iz vazduha.

Kako prenosi Eurocomm-PR, Vazduh koji stiže putem kompresora obogaćuje se kiseonikom uz pomoć specijalne membrane. Takav, kiseonikom obogaćen vazduh, može olakšati disanje pacijentima sa velikim plućnim tegobama. Ukoliko se terapija započne još u ranom stadiju bolničkog liječenja moguće je odložiti ili potpuno izbjeći intubaciju ili davanje vazduha konvencionalnim načinima. Nova metoda bi mogla pomoći pri uštedi značajnih resursa posebno u trenutcima preplavljenih bolnica i zdravstvenih ustanova. U ovisnosti od kapaciteta kompresora i razdvojnih membrana jedan uređaj bi mogao poslužiti i više osoba istovremeno.

U trenutku kada pluća ne mogu da snabdiju organizam sa dovoljno kiseonika neophodno je uvesti vještačku podršku. U ekstremnim slučajevima se koristi intubacija pacijenta i respirator. U mnogim slučajevima je dovoljno podržati funkciju pluća tako što se pacijentu obezbijedi dovoljno jak pritisak vazduha sa veliki sadržajem kiseonika. I upravo to se može postići sa relativno jednostavnim konceptom.

-Većinu komponenata našeg aparata možete naći u običnoj prodavnici alata - rekla je Margit Gföhler, rukovodilac istraživačkog odjeljenja za biomehaniku i rehabilitacionu tehniku Tehničkog univerziteta u Beču.

Potreban je bezuljni kompresor, filter za vazduh, cijev i posuda za vlaženje vazduha te jedan modul sa specijalnom membranom za povećanje udjela kiseonika.

-Ta membrana je jedini dio koji nije uobičajen ali može se nabaviti i ima je u dovoljnoj količini - objašnjava član naučnog tima, profesor Michael Harasek.

Profesor Harasek se godinama bavi istraživanjem tehnologija membrane kod razdvajanja gasova.

U normalnom slučaju vazduh se šalje kroz membranu da bi se dobio azot i izbacio kiseonik. To je već poznata tehnika. Taj princip primjenjujemo i ovdje samo obrnuto, ne koristimo azot, već obogaćeni kiseonik. Tako se dobije koncentracija kiseonika od oko 40%. Vazduh se potom zagrijava i vlaži i sa povećanim pritiskom putem dva silikonska crijeva ili maske za disanje šalje u nos pacijenta. Jedan jedini kompresor može da obezbijedi kiseonikom obogaćeni vazduh za više oboljelih osoba.

Prednost ovog jednostavnog aparata je ta što može funkcionisati bez kiseoničkih boca. Dovoljan je kiseonik iz vazduha. Aparat je nov, ali je efekat koji pruža medicinski priznat postupak, navodi Eurocomm-PR.

(FENA) D. J.
Vezane vijesti