Bosna i Hercegovina

Mitrović uputio molbu Hrvatskoj za ukidanje policijske pratnje i konvoja

Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Uslijed širenja koronavirusa i obolijevanja od COVID-19 zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija što je moguće više stavila pod kontrolu.

Tako su na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete sve aktivnosti da se iz mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prijevoz robe, kako bi se snabdijevanjem na ovaj način robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Iz tih razloga, ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović uputio je danas apel, odnosno molbu Vladi Republike Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe, a uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prijevoz robe preko teritorije Republike Hrvatske, odlukom Kriznog štaba Republike Hrvatske, određena tri međunarodna granična prijelaza između dviju zemalja.

Ministar Mitrović je u dopisu informirao ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića da je Vijeće ministara BiH usvojilo Zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e, s ciljem olakšavanja prometa i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije od 23. marta ove godine.

- Također, ministar Mitrović je zamolio Vladu Republike Hrvatske da vozačima koji su jedini stub odbrane ekonomije u ovoj izuzetno teškoj situaciji, prije svega, zajedno omogućimo dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima, pohvaljujući napore ambasadora Republike Hrvatske u BiH, koji se također aktivno uključio u rješavanje nastalih problema s ciljem normalizacije stanja - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su, zbog odluke Republike Hrvatske da i dalje organizira policijske pratnje i konvoje, privrednici i prijevoznici iz BiH koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz robe i dalje suočeni sa velikim zastojima i čekanjima, kao i prijevoznici iz drugih zemalja koji tranzitiraju Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Mitrović se zahvalio za dosadašnje napore koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, na čelu sa ministrom Butkovićem, uložilo u normalizaciju odvijanja cestovnog prijevoza robe, ističući da je potrebno zajednički uložiti dodatne napore podižući time saradnju na viši nivo.

Napomenuo je da je Republika Srbija jutros u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe, a nakon apela koji je prekjučer uputio.

Na kraju je ministar Mitrović predložio preduzimanje konkretnih mjera u cilju stabilizacije odvijanja teretnog prometa, i to: da se tranzit teretnih motornih vozila kroz teritoriju Republike Hrvatske odvija bez formiranja konvoja jasno određenim zelenim koridorima; da se omogući prelazak preko Graničnog prijelaza Bosanski Šamac teretnih motornih vozila koja tranzitiraju preko teritorije Republike Hrvatske za sve zemlje; da se razmotri otvaranje i tranzitnog koridora preko Graničnog prijelaza Izačić.

Ovo bi bili odgovarajući koraci koje je potrebno preduzeti na obostrano zadovoljstvo, a koji ne izazivaju bilo kakve poremećaje na obje strane - navodi se u saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) M.B.