Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 13:21 |

Tešanj priprema rebalans budžeta za podršku poljoprivredi i borbi protiv korone

FENA Vehid Begunić

TEŠANJ, 26. marta (FENA) - Epidemiološka situacija na području općine Tešanj, u kojem su registrirana dva od ukupno osam slučaja zarazom koronavirusom, trenutno je stabilna - kazao je u izjavi za Fenu načelnik te općine Suad Huskić.

Tešanj je i prva sredina u ZDK u kojoj je zabilježen lokalni prijenos zaraze, ali je poznato da se zaraženi muškarac vartio iz inostranstva te zarazio svoju sestru. Muškarac je smješten na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), gdje je jučer uspješno operiran zbog abdominalnih problema, dok je sestra smještana u izolatoriju KBZ-a.

- Na sreću, više nismo imali dokazanih slučajeva zaraze. Međutim, svakodnevno nam raste broj osoba koje su u samoizolaciju, u svojim stanovima ili kućama. Jučer ih je bilo 570, a već danas 600. To govori da se naši građani, uprkos pozivima da to ne čine, odlučuju vratiti iz inozemstva u domovinu. Međutim, čini mi se da je to i politika tih država iz kojih dolaze, gdje im se sugerira da se vrate u Bosnu i Hercegovinu - smatra Huskić.

On dodaje kako je u svemu tome dobra stvar što se ti ljudi, uglavnom, pridržavaju izdatih rješenja o samoizolaciji po povratku iz inozemstva.

-Mi smo ispunili naredbu da za takve osobe, ako se prilikom obilaska ne pronađu na prijavljenoj adresi, osiguramo prostor u kojem će biti u izolaciji pod nadzorom. Ali, za sada je i u tom pogledu stanje dobro- kaže Huskić.

Opća bolnica i Doma zdravlja Tešanj, napominje načelnik tog grada, imaju dovoljno ljudi, prostora i opreme da se uspješno bore s pandemijom koronavirusa. Bolnica raspolaže s oko 300 kreveta, a pored 106 iskusnih ljekara, na raspolaganju stanovnicima te općine su i brojni medicinari i tehničari.

-Za sada, hvala Bogu, nemamo ljekara ni u samoizolaciji. Stalno upozoravamo građane da se pridržavaju uputstava i naredbi. Pacijenti koji ulaze u bolnicu prolaze kroz trijažne šatore i zbog toga ne rade trenutno terenske ambulante - ističe Huskić.

Zdravstveno osoblje je organizirano tako da trenutno nisu svi na poslu, kako bi mogli imati kadar u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Prostori i kreveti su, također, spremni za tri različita scenarija razvoja situacije (A, B i C).

-Radimo i na nabavci dodatne medicinske opreme i sredstava, kao i opreme za civilnu zaštitu. Općina je do sada izdvojila više od 130.000 KM za ovu namjenu, a uključio se i veliki broj pojedinaca, institucija, poslovnih subjekata… Skupili smo donacija i podrške u iznosu od dodatnih oko 160.000 KM. Svima smo zahvalni na pomoći - kaže Huskić, koji ističe da su naručili i “značajnu količinu testova, jer ih ne dobivamo s viših nivoa vlasti”.

Centar za socijalni rad sačinio je spisak starih i najpotrebnijih te se, ističe Huskić, radi na nabavci nekih artikala za podršku za oko 200 najugroženijih osoba.

-U pripremi je reabalans Budžeta, jer imamo namjeru da više sredstava usmjerimo za poljoprivredu te podršku institucijama i pojedincima kojima bude potrebna naša pomoć- najavljuje Huskić.

Krizni štab civilne zaštite, na čijem je čelu upravo načelnik Huskić, svakodnevno u 8, 11 i 14 sati informira građanstvo o svim važnim informacijama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Tešanj učinio Adresni registar sa 16.000 kuća i zgrada dostupnim i na Google mapama

Tešanj nastavlja sa sufinansiranjem profitne marže mladim za kupnju ili izgradnju stana ili kuće

Huskić: Predali smo ugovore o eksproprijaciji zemljišta, počinje gradnja koridora Vc kroz Tešanj

Promo

EON paketi prvih šest mjeseci po jedna KM

M:tel: Srednjoškolci iz BiH, pokažite svoj talent i prijavite sa na m:tel App natjecanje!

Hugo Faustino, digitalni strateg za Netflix i Nike, na 12. Brending konferenciji