Bosna i Hercegovina     | 18.10.2024. 16:33 |

Huremović: FENA je uvijek otvorena za teme održivog razvoja i zaštite okoliša u cilju društvenog i državnog interesa

FENA Vernera Jakupović, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Međunarodna akademija održivog razvoja (UZOD), u suradnji s Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine i pod medijskim pokroviteljstvom Federalne novinske agencije (FENA), upriličila je drugi put veliku međunarodnu konferenciju o temi „Izgradimo održivu BiH“, koja je jučer i danas održana u Sarajevu.

Namjera je jačanje ideje održivog razvoja, koja jedina osigurava budućnost svima.

Tokom tematskog bloka "Komunikacije u procesima održivog razvoja", direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović kazao je da su vrata servisa ove medijske kuće uvijek širom otvorena za teme ekologije i održivog razvoja u kontekstu društvenog i državnog interesa odnosno zaštite okoliša, a ne eventualnih pojedinačnih ekonomskih interesa investitora čije ambicije nisu na tom tragu.

- Uspostavljanje još boljih odnosa s nadležnim ministarstvom je važan segment naše razvojne strategije i vjerujem da smo na dobrom putu da tu saradnju značajno unaprijedimo. To će, vjerujem, dovesti do podizanja svijesti o značaju ovih tema, a kao rezultat - povećanja interesa javnosti. To bi moglo zainteresirati medije da se dodatno uključe a samim tim da će i potreba za educiranim novinarima, fotografima i videografima rasti. Pokušavamo ostvariti dobru sradnju s partnerskim agencijama iz regije i šire i razmjenom iskustava obogatiti i svoja znanja i kapacitete - kazao je Huremović.

Pozvao je i na saradnju s nevladinim sektorom radi zajedničke izgradnje projekata i pokušaja osiguranja sredstava i dodatnih resursa.

Huremović smatra da ekološke teme nisu dovoljno zastupljene u medijskom prostoru generalno, odnosno da za njima, nažalost, nema dovoljno interesovanja kad su s promotivnim i edukacijskim uklonom, ali da Federalna novinska agencija, prema uzusima agencijskog novinarstva radi mnoge pa i ove teme te u principu ima odličnu saradnju s odgovarajućim institucijama. Međutim, nije u situaciji da nameće korisnicima šta će oni objavljivati.

Ukazivanje na probleme, a naročito na pozitivne primjere i projekte u ovoj oblasti, uvijek imaju prostora u Federalnoj novinskoj agenciji, poručio je direktor Agencije.

- Mi svakako trebamo krenuti sami od sebe i upitati se možemo li učiniti više, od promjene svakodnevnih navika u domaćinstvima i radnim mjestima, ali neophodno je aktivnije učešće države koja održivi razvoj i zaštitu okoliša treba da stavi na vrh liste prioriteta i odgovarajućim zakonima bolje uredi ove oblasti.  Pa kad bih trebao pojednostaviti, rekao bih da održivi razvoj znači da se brinemo o našoj zemlji na način da danas živmo dobro, ali ne na štetu budućih gerenacija. U Bosni i Hercegovini, to znači da trebamo uravnotežiti ekonomiju, društvo i okoliš - kazao je Huremović.

Panel o komunikacijama u održivom razvoju, kojim je na konferenciji moderirao Tomislav Lukić a učesnici osim Huremovića bili su Suada  Numić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Alma Dautbegović (N1 TV) i Bojan Šunjić (Manager.ba), zapravo je veoma bitan segment ovog dvodnevog događaja.

I drugi učesnici panela naglasili su da u eri kad su okolišne teme, za razliku od nekih drugih, širem auditoriju interesantne uglavnom u vrijeme katastrofa i drugih incidentnih situacija, mediji ipak treba da instistiraju i profiliraju kadrove za okolinske teme općenito insistirajući na njima kao vrlo bitnom segmentu ljudskog bitisanja.

Suada Numić kazala je da se slaže s moderatorom Lukićem u ocjeni da ovakav panel zaslužuje vrh održane konferencije jer su komunikacije o okolišu naprosto neophodne. Moramo raditi na održivom ekonomskom razvoju, ali i na očuvanju okoliša, slažu se panelisti,  a Alma Dautbegović (N1 TV) poručuje da ta medijska kuća nikad neće odbiti okolišne teme.

Učesnici dvodnevne konferencije "Izgradimo održivu BiH" bili su iz Bosne i Hercegovine odnosno iz regionalnih i drugih zemalja.

Cilj je jačanje kvaliteta društvenih odnosa, educiranje javnosti i promicanje ideje kako živjeti okolišno prihvatljivije a sve u cilju izgradnje ključnih koraka prema održivoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.

I ove godine pokrovitelji konferencije su predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i dopredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić.

Prvi put u Bosni i Hercegovini, upriličena je i posebna sesija o komuniciranjima u procesima zaštite okoliša te ulozi medija u tim procesima.

- Jasno izražavanje, sagledavanje činjenica, uvažavanje sagovornika, poštivanje činjenica, nedostatni su elementi na svim razinama komunikacije u bosanskohercegovačkom društvu - naveli su organizatori navodeći razloge za priređivanje sesije te vrste u okviru ove konferencije.

Tokom sesije, posebna pažnja posvećana je medijima kao ključnim akterima u procesima održivog razvoja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

EON paketi prvih šest mjeseci po jedna KM

M:tel: Srednjoškolci iz BiH, pokažite svoj talent i prijavite sa na m:tel App natjecanje!

Hugo Faustino, digitalni strateg za Netflix i Nike, na 12. Brending konferenciji