Društvo

Mostarskoj bolnici isporučena prva pošiljka zaštitnih vizira

Saopćenje, Foto FENA/SUM

MOSTAR, 26. ožujka (FENA) - Poduzeće MaCom iz Stoca isporučilo je prvu pošiljku od 140 zaštitnih vizira Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a danas će ih biti isporučeno još 500. Iza cijele inicijative ove pomoći stoje poduzeća Klastera metala i plastike (KMP), a pokrenulo ju je poduzeće MaCom u suradnji s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru (SUM) koji su članice KMP.

 U ovom projektu su direktno sudjelovale studentice FSRE koje su na praksi u poduzeću MaCom. Unapređenje i poboljšanje nulte verzije vizira je sugereirano direktno od lječnika SKB Mostar, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću SUM-a.

 "U vrlo kratkom vremenu razvijen je vizir proizvod koji je nužan za zaštitu lječnika. U vremenu od samo dva dana je proizvedena nulta verzija vizira, unapređena i zadovoljava osnovne funkcionalne zahtjeve", navodi se u priopćenju.

 Ističe se da će u sljedećim danima biti isporučene i dodatne količine kojima će biti opskrbljene zdravstvene ustanove koje gravitiraju u SKB Mostar.

 "U prvom koraku su članice klastera (KMP) željele kupiti nešto od zaštitne opreme, ali nakon kratkog istraživanja je utvrđeno da je skoro pa nemoguće u ovom trenutku pronaći, kupiti i uvesti zaštitnu opremu. Zato su zajednički odlučili pokušati proizvesti ono što je moguće i to u najkraćem vremenu kako bi liječnici imali koliko toliko kvalitetnu zaštitu. Rezultat tog napora je ovaj vizir razvijen, unapređen i isporučen za potrebe zdravstvenog sustava", navodi se u priopćenju.

(FENA) C.K.