Kultura

Knjiga.ba: Ostanite kući uz dobru knjigu

Saopćenje

 SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Online knjižara Knjiga.ba predstavila je danas zanimljive naslove iz svoje ponude koji će zainteresiranim građanima pomoći da pobijede "dane" koje su prinuđeni provesti doma.

Iz svoje ponude odabrali su: Filip Rot - Američka pastorala, Džon Kenedi Tul - Zavera budala, te Vilijem Satklif - Šta god te čini srećnim. 

Filip Rot - Američka pastorala 

Pulicerova nagrada za književnost. 
Svid Levov živi američki san. Vrhunski sportista u njuorškoj srednjoj školi odrasta u poslijeratnim godinama sve većeg prosperiteta, ubrzo se ženi bivšom mis Nju Džerzija, naslijeđuje očevu fabriku rukavica i seli se u veliku kuću na farmi u bogatom Old Rimroku. A onda, jednoga dana 1968. godine, Svida napušta američka sreća. Njegova obožavana kćerka Meri se od ljupkog i promućurnog djevojčurka pretvara u fanatičnu tinejdžerku, sposobnu za brutalan čin političkog terorizma. Porodica Levov će preko noći biti uvučena u politička previranja Amerike šezdesetih i Svidu preostaje samo da posmatra sistematsko urušavanje nekadašnje idile. 

Džon Kenedi Tul - Zavera budala 

Pulicerova nagrada za književnost.
Upoznajte Ignacija Ž. Rajlija, intelektualca nezainteresovanog za ljubav i zaposlenje, plemenitog krstaša u ratu sa američkim snom. Običnim građanima Nju Orleansa čini se da je momak pomjerio pameću. Ignacije se ne obazire na to. Korpulentni tridesetogodišnjak živi kod majke i posvećeno zapisuje svoj opus magnum u školskim sveskama koje krije ispod kreveta. Ali mama ima neprijatno iznenađenje za njega: Ignacije mora da pronađe posao. Ne posustavši pred izazovom, on novo zaposlenje koristi da nastavi svoju misiju protiv modernosti, rada, neznanja i poroka - a sada je naoružan gusarskom kapom i kolicima s hot-dogovima! 

Vilijem Satklif - Šta god te čini srećnim

Gilijan, Helen i Kerol žive u predgrađu i godinama zajedno piju kafu. Njihovi sinovi su sada neoženjeni tridesetčetvorogodišnjaci, bez djece, nikada ih ne zovu, i čini se da nikada neće odrasti. Kerol predlaže da svaka od njih nenadano posjeti svog sina i provede s njim nedjelju dana ne bi li saznala šta je pravi razlog zašto on nije u stanju da vodi odgovoran život odrasle osobe. Met, Pol i Danijel su tri potpuno različite osobe. Zajednička im je panika koju osjete kad shvate da su njihove majke odlučile da preuzmu njihove živote u svoje ruke. Rezultat će biti nečekivan, kako za majke, tako i za sinove. 

Za još više zanimljivih naslova zainteresirani mogu posjetiti online knjižaru na adresi Knjiga.ba. 

(FENA) F.F.