Kultura     | 21.06.2020. 20:23 |

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Knjižara Knjiga.ba izdvojila je tri zanimljiva naslova iz svoje ponude, za koje misle da će pomoći čitaocima odvratiti misli od svih stvari koje se događaju oko nas.

Prvi od njih je "U jarku" autorice Slađane Nine Perković.

Kada junakinji tog romana, kojoj je istovremeno pripala i uloga naratora, u sobu utrči majka i prekine je u gledanju njene omiljene kriminalističke serije, pred čitaocima počinje da se otkriva gotovo suludi i haotični svijet priče, sačinjen od događaja poput sahrane strine Stane, koja se udavila komadićem piletine te time poljuljala planove oko prodaje porodične kuće i zemljišta, svijet ispunjen neobičnim posjetama policijskim stanicama i ambulantama, junacima koji neuspješno pokušavaju da izvrše samoubistvo, onima koji sebi godinama unaprijed podižu spomenike ili doživljavaju lični preporod nakon odluke da se upuste u svijet šverca.

Drugi je "Skice za plovidbu" Nikole Popovića.

"Priče iz voza su mimo vremena, prostora i putovanja, lebde uvis dok uho neznanca sluša, kao što čun nose talasi dok na njemu, puštajući korjen, raste hljebno drvo. Cio je svijet, naposlijetku, u orahovoj ljusci, a tebi, kao i meni, kako kažu na Levantu - zapisano je da putuješ, treba samo da korakneš na palubu i kažeš Zovite me Išmael, samo što ćeš ti kazati svoje kratko, dvosložno ime, koje znači: čovjek, napravljen od zemlje. To što ti pišem u različitim vremenima, sadašnjem i nekom pređašnjem, to nije zbog neujednačenosti pisanja samog, već zato što zapisujem u navratima. Pisanje o putovanju najpodložnije je trošnosti uspomena, pa su se i portreti, lica i izgovorene riječi zagubili u rukavcima sjećanja, koje je sada izbrisalo neravnine i sjenke."

Treća knjiga je "Iza vrata" Emine Elezović.

Ako ste formalista, preskočite i tekst i zbirku. A ukoliko ste barem jednom bili u srči do lakata, ne ispuštajte ovo štivo iz ruku. Kada vam se od hladnoće zgrče nožni prsti ili uhvati bol u dnu krsta, uzmite ga umjesto rakije ili vunenih čarapa. U trenucima kada ne prepoznate odraz u ogledalu i shvatite da ste umorni od trčanja, a u stvari stojite u mjestu, okrenite stranu broj 47, jer vidjet ćete - niste jedini kojima nedostaju mliječni zubi, saopćeno je iz Leftora.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Knjiga.ba: Novi naslovi u online knjižari

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo