Svijet     | 06.03.2020. 15:36 |

WHO nije dao nikakve preporuke za ograničenja letova u i iz Irana

FENA Internet

TEHERAN, 6. marta (FENA) - Direktor Programa vanrednih operacija u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), Richard Brennan, izjavio je da ta međunarodna organizacija za javno zdravstvo nije dala nikakve preporuke za uvođenje ograničenja na letove u i iz Irana.

On je dao te komentare tokom obraćanja novinarima na marginama sastanka naslovljenog kao "Smjernice za akcije preventive i kontrole koronavirusa u Islamskoj Republici Iran", koja je okupila zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova, ambasadore i strane diplomate u Teheranu.

Brennan je govorio novinarima o ograničenjima uvedenim Iranu od nekih zemalja, naglašavajući da međunarodna organizacija nije dala nikakve preporuke o uvođenju ograničenja na letove iz Irana.

- To se, naravno, ne odnosi samo na Iran; WHO preporučuje svim zemljama da pravovremeno uvedu ograničenja, ali trenutno ne pristaje da se takva ograničenja uvredu Iranu - kazao je.

Iako su neke aviokompanije to učinile na osnovu vlastitih opravdanja, neophodno je da one izvijeste WHO na dnevnoj osnovi o svim ograničenjima i da pruže logične razloge za to, kazao je on, naglašavajući da WHO podržava te mjere.

Zvaničnik WHO istaknuo je da je riječ o novom virusu i da zdravstvene službe pokušavaju da ga suzbiju, dodajući da će delegaciju WHO, koja će posjetiti Iran kako bi nadzirala iranske napore u borbi protiv virusa činiti predstavnici Kine i Njemačke, koji će podijeliti svoja iskustva na tom polju koja bi bila od koristi za obje strane, prenosi Iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel