Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 16:45 |

Nelson: Poboljšati saradnju lokalnih zajednica preko međuentitetske linije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. februara (FENA) – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson  danas je boravio u Goraždu, gdje se sastao sa gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem te načelnicima općina Novo Goražde i Rudo Milom Petković i Ratom Rajakom.

Ambasador Nelson upoznat je sa stanjem u ovim lokalnim zajednicama te njihovom međusobnom saradnjom. Razgovore o načinima i mogućnostima unaprijeđenja s akcentom na potrebe građana, ocijenio je izuzetno uspješnim.

- Razgovarali smo o tome kako poboljšati poslovnu klimu, a ono što je najvažnije, kako raditi između različitih etničkih skupina, kako poboljšati saradnju preko međuentitetskih linija razgraničenja, da bi se poboljšali uslovi za sve. U ovoj 2020. godini sjajan je primjer spremnosti ovih načelnika i gradonačelnika da sarađuju i što se tiče etničkih grupa i između dva entiteta – kazao je ambasador SAD-a u BiH.

Da je današnji sastanak bio interesantan i da ove lokalne zajednice mogu poslužiti kao pozitivan primjer naglasio je načelnik općine Rudo Rato Rajak.

- Ambasador je imao najbolju želju da dolaskom u BiH zaista upozna život cijele BiH, onaj u zapostavljenim krajevima, a ne samo onaj  koji se odvija u Sarajevu ili Banja Luci - kazao je Rajak.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović zahvalio se za sve ono što su Sjedinjene Američke Države učinile za Bosnu i Hercegovinu tokom rata, u postratnom periodu, ali i u periodu tranzicije i reformi, kao i na asistenciji koju godinama pruža USAID u implementaciji važnih projekata.

- U konačnici smo zaključili da je za razvoj posebno važan segment turizma koji uopće nije zastupljen. Ambasador Nelson izrazio je spremnost pomoći nam u svim tim projektima i podijelio je s nama projekte USAID-a gdje možemo aplicirati i gdje ćemo imati neki prioritet - kazao je gradonačelnik Ramović.  

Posjetu gradu na Drini ambasador SAD u BiH Eric Nelson iskoristio je i za obilazak crkve u Donjoj Sopotnici te pogone kompanije Prevent.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Ambasada SAD: HDZBiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira, mora iskreno raditi na izgradnji konsenzusa

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel