Svijet     | 17.01.2020. 13:09 |

Libijski general Khalifa Hifter lobira za podršku Grčke

FENA Internet

ATINA, 17. januara (FENA) - Zapovjednik snaga koje se bore protiv vlade koju podržavaju Ujedinjene nacije u ratom razorenoj Libiji započeo je sastanke u Atini u namjeri da dobije podršku Grčke kako bi se suprotstavio svojim protivnicima koji imaju podršku Turske.

Libijski general Khalifa Hifter sastao se s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom nakon dolaska u prethodno nenajavljenu posjetu. On će u petak nastaviti sastanke s premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, kao i drugim visokim grčkim zvaničnicima, piše AP.

Iznenadna posjeta Hiftera odvija se uoči samita koji se treba održati u Berlinu za vikend čiji je cilj zaustavljanje sukoba u Libiji, zemlji bogatoj naftom u kojoj se nadmeću države za podršku zaraćenim stranama.

Turska, koja je obećala da će poslati trupe za podršku libijskoj vladi protiv Hifterove ofanzive, u sukobu je s Grčkom oko prava za bušenje nafte i plina u istočnom Mediteranu.

U novembru su Turska i Libija potpisale kontroverzni sporazum o pomorskoj granici u istočnom Mediteranu, što je bilo protivno ranijim sporazumima koji uključuju Grčku, Kipar, Egipat i Izrael.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli