Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 13:05 |

Delegati PSBiH nadaju se da će po zakonu biti procesuirani povratnici iz Sirije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Nakon što je grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su bili u kampovima u Siriji stigla je u BiH, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izrazili su nadu da će svi biti po zakonu procesuirani.

Delegat u Klubu Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) pozvao je da se prema njima odnosi u skladu s Ustavom i zakonima BiH te da se ozbiljno pozabave tim pitanjem.

- Ovdje se ne radi o pitanju koje je za dnevnu politiku, to je pitanje koje mora biti ozbiljno sagledano u skladu sa svim mogućim sigurnosnim procjenama - dodao je Bećirović.

Delegat u Klubu Hrvata Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) mišljenja je da je potrebno bolje se posvetiti povratku bh. državljana sa stranih ratišta i to učiniti na potpuno drugačiji način uz koordiniran rad svih nadležnih institucija.

- Moraju se uvesti mjere prevencije, kao i koordiniran rad s tim porodicama, ženama i djecom, koja će boraviti u BiH te uspostaviti kontakt s lokalnim zajednicama - stav je Miletića.

Napomenuo je da postoji samo jedini način da se to učini i spriječi eskalacija tog problema a to je da sve policijske agencije, uključujući Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) i Tužilaštvo BiH, rade koordinirano.

Delegat u Klubu Srba Lazar Prodanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) mišljenja je također da je potrebno poštovati zakone u BiH, ali je pozvao da se to pitanje dodatno ne dramatizira.

- Vjerujem da će sigurnosne agencije raditi u skladu sa zakonom. Za sve nas u BiH potrebno je osigurati da se ne stvara atmosfera koja bi doprinijela da se bilo koje grupe dodatno radikaliziraju - zaključio je Prodanović.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak prošli su provjere, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar zbog daljnjih pregleda i pružanja medicinske pomoći.

Zajedno s ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

U pripremi za povratak bh. državljana iz Sirije nekoliko mjeseci intenzivno su sarađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i sigurnosne agencije iz BiH i međunarodni partneri. Zdravstvene i socijalne službe u BiH također su dale doprinos ovoj saradnji.

Ministarstvo će, najavljeno je, u saradnji s međunarodnim partnerima nastaviti da prati situaciju u kampovima u Siriji, gdje se nalazi još žena, djece i muškaraca iz BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu