Svijet     | 20.12.2019. 10:04 |

SAD ne trebaju finalizirati trgovinski sporazum s Kinom dok ne oslobode Kanađane

FENA Internet

OTTAWA, 20. decembra (FENA) - Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da američka vlada ne bi trebala finalizirati trgovinski sporazum s Kinom osim ako ne bude sadržalo klauzulu kojom se osigurava oslobađanje dvojice Kanađana koji su pritvoreni u Pekingu.

Trudeau je rekao da Kanada sarađuje s Washingtonom u pokušaju da uvjeri Kinu da oslobodi dvojicu muškaraca, biznismena Michaela Spavora i bivšeg diplomata Michaela Kovriga, javlja Reuters.

Muškarci su uhapšeni u dva odvojena incidenta u decembru 2018., ubrzo nakon što je policija u Vancouveru zadržala glavnog finansijskog direktora Huawei Technologies Meng Wanzhoua na osnovu američke potjernice. Dvojica Kanađana suočavaju se s optužbama za ugrožavanje državne sigurnosti.

- Smatramo da Sjedinjene Države ne bi trebale potpisati konačan i potpun sporazum s Kinom koji ne rješava pitanje Meng Wanzhoua i dvojice Kanađana - rekao je Trudeau za TVA televiziju.

Bilo je nejasno misli li Trudeau na takozvani sporazum Faze 1 između Kine i Sjedinjenih Država, koji tek treba biti potpisan, ili na neku potpuniju verziju sporazuma.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin izjavio je u četvrtak da će dvije strane početkom januara potpisati trgovinski sporazum Faza 1, kojim se traži da se američki izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu udvostruči u sljedeće dvije godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu