Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 14:19 |

Edukacija građana ključ rješavanja problema učinkovitosti antibiotika - simpozij

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 22. studenoga (FENA) - Na drugom interdisciplinarnom, znanstvenom i međunarodnom simpoziju posvećenom Svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima, koji je održan u petak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, istaknuto je kako je pitanje učinkovitosti antibiotika globalni problem i izazov za cijelo čovječanstvo.

- Prva rezistencija na antibiotike zabilježena je već nakon Drugog svjetskoga rata, a danas je ona, na žalost, realnost. Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je tu spororastuću pošast s tendencijom pogoršanja - rekao je na otvaranja Simpozija predsjednik Znanstvenog odbora Simpozija prof. dr. Ivan Kosalec.

Ovaj uvaženi profesor, mag. pharm. s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je da je za rješavanje tog problema ključna edukacija građana.

On je upozorio kako analize potrošnje lijekova pokazuju da se antibiotici koriste prečesto i u velikom broju slučajeva bez konzultacija s liječnikom.

- Antibiotici su moćni lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija, među najčešće su propisivanim lijekovima današnjice, posebno u sezoni gripe i prehlade kad ih često, zapravo, i ne trebamo. Međutim, sve više slabi i njihov utjecaj na bakterije, jer je njihova prečesta i neracionalna uporaba dovela do razvoja otpornosti na antibiotike kod bakterija - objasnio je Kosalec.

Pozvao je stanovništvo da ne vrši pritisak na liječnike i da ne traži antibiotike bez razloga, te da ih ne kupuje samoinicijativno.

- Znamo da veliki broj pacijenata inzistira na antibioticima, ali za utvrđivanje terapije postoje stručnjaci. Kupujući lijek samoinicijativno i određujući sami sebi terapiju, građani škode ne samo sebi, nego i svojim ukućanima i okolišu - upozorio je Kosalec.

Na mostarskom simpoziju sudjelovali su infektolozi, klinički farmakolozi, klinički mikrobiolozi, klinički farmaceuti, biotehnolozi i znanstvenici, koji su predstavili moguća rješenja problema bezrazložnog korištenja antibiotika.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Milenko Bevanda istaknuo je da mostarski Medicinski fakultet rado otvara vrata svim stručnim i znanstvenim skupovima, koji za cilju imaju veću kvalitetu zdravstvene skrbi.

- Prošlogodišnji simpozij bio je dobro posjećen, a ove godine podignut je na višu razinu. Okupivši predavače iz regije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, naš simpozij stavljen je na mapu događanja Svjetske zdravstvene organizacije - kazao je dekan Bevanda.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo