Svijet     | 22.10.2019. 11:49 |

Iračka vojska kaže da se američke snage ne smiju zadržavati na njihovom tlu

FENA Internet

BAGDAD, 22. oktobra (FENA) - Američke snage koje su prešle u Irak u sklopu povlačenja iz Sirije nemaju dozvolu boravka i mogu biti tamo samo u tranzitu, objavila je u utorak iračka vojska.

Saopćenje iz Iraka je u suprotnosti s najavama Pentagona da se očekuje da će se skoro 1.000 vojnika koji su se povukli iz sjeverne Sirije preći u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv militanata Islamske države i "kako bi pomogli u odbrani Iraka".

Visoki američki zvaničnik obrane kasnije je pojasnio da je situacija i dalje nestabilna i da bi se planovi mogli promijeniti.

- Sve američke snage koje su se povukle iz Sirije dobile su odobrenje da uđu u kurdistansku regiju kako bi mogle biti prevezene izvan Iraka. Ne postoji dozvola za te snage da ostanu u Iraku - navodi se u saopćenju iračke vojske, javio je Reuters.

Nejasno je hoće li američke trupe koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih akcija u Siriji i izvođenje zračnih napada protiv militanata Islamske države.

Dodatne američke trupe povećale bi broj vojnika u Iraku gdje američkih trupa već ima više od 5.000. Oni obučavaju iračke snage i pomažu da militanti Islamske države ne vrate kontrolu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel