Svijet     | 22.10.2019. 10:10 |

Kanadski premijer Justin Trudeau osvojio drugi mandat

FENA Internet

OTTAWA, 22. oktobra (FENA) - Premijer Justin Trudeau osvojio je drugi mandat na nacionalnim izborima u Kanadi u ponedjeljak, pokazuju prvi rezultati, uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su narušili njegov imidž liberalne ikone, prenosi AP.

Njegova Liberalna stranka će najverovatnije osvojiti najviše od 338 mjesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da uđe u koaliciju s nekom od manjih stranaka pri formiranju vlade.

Kanadsko glasanje svodilo se na ono što je bio izbor između zgodnog i karizmatičnog Justina Trudeaua i Andrewa Scheera, nepovjerljivog vođe konzervativaca, piše AP.

Prema prvim rezultatima u utorak ujutro Liberali su imali 156 mandata - 14 manje od 170 koliko je potrebno za većinu u Domu općina od 338 mjesta.

- Kanađani su odbacili podjelu i negativnost... Oni su izabrali progresivni program i snažne akcije protiv klimatskih promjena -  rekao je Trudeau rano u utorak.

Trudeau je potvrdio liberalizam 2015. godine nakon gotovo deset godina vlade Konzervativne stranke u Kanadi. Ipak, ugled mu je narušilo nekoliko skandala među kojima je onaj u kojem ga je nekadašnji glavni tužilac okrivio da je vršio pritisak da se zaustavi krivčno gonjenje jedne kompanije iz Quebeca. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanski opozicioni Laburisti nanijeli težak udarac vladajućim konzervativcima na lokalnim izborima

Plenković: Na nove izbore nećemo ići sigurno, uvijek postoje kreativna rješenja

Anketa: Oko 60 posto Beograđana sudjelovat će na izborima 2. lipnja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel