Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 13:22 |

Od 70.000 stećaka najveći broj u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. listopada (FENA) - "Stećci u 21. stoljeću - nove spoznaje i mogućnosti interpretacije" naziv je simpozija održanog u Mostaru tijekom kojeg je istaknuto da je ranije bilo preko 100.000 stećaka, ali su neki uništeni te ih trenutno ima oko 70.000 od kojih je najveći dio u Bosni i Hercegovini.

 Na simpoziju, u organizaciji Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uvodno predavanje održao je pročelnik Studija povijesti umjetnosti Damir Zorić na temu "Perspektive novih pogleda i tumačenja stećaka".

 "Stećci su prije nekoliko godina dobili svoju međunarodnu zaštitu najvišeg mogućeg ranga i to im na neki način najviše jamči budućnost", kazao je Zorić.

 Smatra kako stećke kao jedinstvenu pojavu srednjovjekovnog nasljeđa ovih područja treba sagledavati kao cjelinu, jer to i jesu.

 "U Hercegovini je poželjno razgovarati o stećcima, ona je zemlja stećaka. Ovdje su jedne od najvećih, najljepših nekropola uopće i mislim da je Mostar dobro mjesto da se ljudi ovdje okupljaju i razmjenjuju svoja iskustva", objasnio je Zorić.

 Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Marko Odak istaknuo kako je poslanje fakulteta da bude predvodnik u izgradnji društva znanja, ali i da brine o očuvanju i promicanju povijesnoga i kulturnog nasljeđa društvene zajednice kojoj pripada.

 "Stoga nam je ova tema koja brine o povijesnom i kulturnom nasljeđu kao i Studij povijesti umjetnosti od velikog značaja. Bit će nam jako drago ako radove s današnjeg simpozija pošaljete za naše znanstvene časopise kao i radove koji budu inicirani ovim simpozijem", rekao je Odak. 

 Simpoziju su prisustvovali gosti iz Republike Hrvatske, Srbije, Crna Gore i Bosne i Hercegovine, priopćio je Ured za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel