Svijet     | 01.10.2019. 13:58 |

Pojačane mjere sigurnosti u Kataloniji na godišnjicu referenduma o nezavisnosti

FENA Internet

GIRONA, 1. oktobra (FENA) - Nekoliko stotina pristalica secesije marširalo je u utorak ujutru u sjeveroistočnom gradu Gironi kako bi obilježili drugu godišnjicu zabranjenog referenduma o nezavisnosti koji je izazvao potrese u španskoj politici.

Veći protesti zakazani su tokom dana u jeku pojačanih mjera sigurnosti širom bogate regije Katalonije od 7,5 miliona ljudi, gdje je separatističko raspoloženje u porastu tokom protekle skoro decenije.

Sve strane gledaju na proteste kao nagovještaj jačanja pokreta za nezavisnost i njegove sposobnosti da ne iskompromitira svoju reputaciju miroljubivog pokreta.

Godišnjica dolazi u vrijeme dok španski Vrhovni sud treba da objavi presude u suđenju zbog pobune i navođenja na nemire desecima katalonskih političara i aktivista koji su bili ključni protagonisti katalonskog referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017.

Svaka presuda koja ih ne oslobađa odgovornosti smatrat će se "nepoštenom", objavile su utorak grupe građanskog društva koje promoviraju secesiju i pozvale su na proteste i "miroljubivi građanski neposluh" ukoliko sud presudi drugačije.

Hapšenja u prošloj sedmici sedmorice aktivista za nezavisnost koji su suočeni s eventualnim optužbama za terorizam također su razbjesnila mnoge u Kataloniji, koji su nazvali tu akciju španskih vlasti pokušajem kriminaliziranja pokreta za nezavisnost, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel