Svijet     | 30.09.2019. 13:16 |

U Evropskom parlamentu počinju saslušanja novih evropskih komesara

FENA Internet

BRUXELLES, 30. oktobra (FENA) - Tim predsjednice Evropske  komisije Ursula von der Leyen suočava se sa svojim prvim testom u ponedjeljak, dok je dvoje kandidata već u problemima zbog mogućeg sukoba interesa.

Procedura počinje oko 14,30 sati po lokalnom vremenu s ispitivanjem predloženog komesara iz Slovačke Maroša Šefčoviča.

Do četvrtka naredne sedmice, svaki kandidat će imati tri sata na raspolaganju da odgovori na pitanja evropskih poslanika i dokaže svoju profesionalnu kompetenciju.

Dvoje kandidata iz Mađarske i Rumunije već je stavila "na čekanje". Parlamentarna komisija za pravna pitanja i interno tržište ustanovila da su  Laszlo Trocsanyi i Rovana Plumb bili u finansijskom sukobu interesa koji bi ih  mogao diskvalificirati s pozicija evropskih komesara.

Na zahtjev predsjednika parlamenta Davida Sassolija,  komisija će danas pojasniti svoju poziciju da li se s nominacijama treba nastaviti.

Na osnovu parlamentarnih pravila o nominaciji, parlament može instruirati von der Leyen da u potpunosti odbije kandidature spornih kandidata i da zahtijeva od država članica da predlože nova imena, ili da uputi preporuke za rješenje sukoba interesa.

Brojni evropski poslanici govorili su, međutim, protiv kandidata, pozivajući da njihove kandidature budu blokirane trajno. 

Bit će mnogo lakše za Šefčoviča, irskog kandidata Phila Logana i bugarsku kandidatkinju Mariju Gabriel, čija su saslušanja planirana u ranim večernjim satima u ponedjeljak.

Oni su već radili u odlazećoj komisiji pod čelništvom Jean-Claude Junckera. Logan je kandidat za trgovinskog komesara, dok će Gabriel preuzeti resor za inovacije, mlade i kulturu. Očekuje se da kao jedan od osam potpredsjednika komisije, Šefčovič preuzme portfelj za međuinstitucionalna pitanja, prenosi dpa.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron: Ne smije se dozvoliti da Rusija pobijedi u Ukrajini

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Podjele u evropskoj krajnjoj desnici uprkos optimističnoj perspektivi na evropskim izborima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu