Svijet     | 28.09.2019. 10:18 |

SAD odbile Zarifov zahtjev da posjeti iranskog ambasadora u UN-u u bolnici

FENA Internet

NEW YORK, 28. septembra (FENA) - Sjedinjene Američke Države odbile su zahtjev iranskog ministra vanjskih poslova Muhameda Džavada Zarifa da posjeti iranskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u bolnici u New Yorku gdje je podvrgnut liječenju od raka.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da će Zarifov zahtjev biti odobren ako Iran oslobodi jednog od nekoliko američkih državljana koje su uhapsili, prenio je Reuters.

U julu su Sjedinjene Države uvele stroga ograničenja putovanja za Zarifa uoči posjete Ujedinjenim nacijama tog mjeseca. Slična ograničenja su nametnuta i iranskim diplomatama i njihovim porodicama koje žive u New Yorku, što je Zarif opisao kao "u osnovi neljudsko" ponašanje.

Ako nisu prethodno dobili odobrenje od Washingtona, njima je dopušteno samo putovanje unutar malog područja Manhattana, Queensa i do aerodroma John F. Kennedy.

Glasnogovornik iranske misije u SAD-u Alireza Mirjusefi rekao je da se iranski ambasador Madžid Taht Ravanči liječi od raka u bolnici nedaleko od četvrti Gornje Istočne strane Manhattana.

Zarif je u New Yorku zbog godišnjeg okupljanja svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel