Bosna i Hercegovina     | 27.08.2019. 09:04 |

Djeca iz Konjević-Polja već sedmu godinu nemaju nacionalnu grupu predmeta

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Nova školska godina za oko 130 bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja u Republici Srpskoj počet će 2. septembra u Edukacijskom centru u Novoj Kasabi. To je već sedma godina od kad se roditelji bore da njihova djeca imaju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta te da uče na bosanskom jeziku u njihovoj staroj školi "Petar Kočić" u Konjević-polju.

Predsjednik Vijeća roditelja učenika iz Konjević-Polja Muhizin Omerović kazao je za Fenu da nastava u Novoj Kasabi počinje u isto vrijeme kad i u Kantonu Sarajevo, jer su dio njihovog obrazovnog sistema.

- Obrazovni sistem u RS-u je isključiv i ekskluzivan jer naša djeca ne postoje u njihovom nastavnom programu - ocijenio je.

Govoreći o sudskom procesu iz 2014. godine kada je Vijeće roditelja tužilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, zbog uskraćivanja prava učenicima da izučavaju bosanski jezik, ali i drugih predmeta koji se tiču nacionalu grupu predmeta, Omerović je kazao da čekaju presudu Ustavnog suda BiH. 

Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja su u znak protesta zbog nemogućnosti da ostvare prava od 9. oktobra 2013. do 1. februara 2014 godine boravili u šatorskom improviziranom naselju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu da bi od međunarodne zajednice dobili odgovor da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Učenici iz KS prvog dana studijskog putovanja "Od rata do mira" posjetili Fojnicu, Ahmiće i Jajce

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli