Svijet     | 07.08.2019. 12:30 |

Poljski predsjednik Duda zakazao parlamentarne izbore za 13. oktobar

FENA Internet

VARŠAVA, 7. augusta (FENA) - Poljski predsjednik Andrzej Duda zakazao je za 13. oktobar parlamentarne izbore, na kojima je vladajuća Stranka prava i pravde favorit za pobjednika.

Izbori se u širokoj javnosti smatraju najbitnijim od pada komunizma u zemlji koja je duboko podijeljena konzervativnom i nacionalističkom politikom Prava i pravde.

Kritičari optužuju stranku da je uništila trodecenijske demokratske pomake politikom koja je oslabila nezavisnost pravosuđa i promoviranjem netolerancije prema LGT osobama i drugim manjinama.

Stranka, ipak, i danas uživa ogromnu popularnost zahvaljujući novčanim donacijama porodicama s djecom i ostalim mjerama pomoći stanovništvu zemlje u kojoj su  prosječna primanja daleko ispod nivoa u zapadnoj Evropi. Brojni Poljaci također podržavaju vladu u njenim porukama protiv LGBT populacije i u drugim konzervativnim inicijativama koje predstavljaju odbacivanje liberalnih vrijednosti za koje smatraju da su im nametnute sa Zapada.

Pravo i pravda ostvarila je odlučujuću pobjedu na majskim izborima za Evropski parlament. Nedavne ankete javnog mnijenja također ukazuju da bi Pravo i pravda mogla osvojiti između 45 i 50 posto glasova na predstojećim nacionalnim izborima. Time bi izborila čak i jaču poziciju nego u 2015. godini kada je osvojila 38 posto glasova, koji su pretočeni u tijesnu većinu u parlamentu jer manje desničarske stranke nisu prešle parlamentarni prag kako bi osvojile mjesta u parlamentu i ulazile u eventualnu koaliciju.

Centristička opoziciona  predvođena strankom Građanska platforma osvojila je nešto manje od 30 posto glasova, dok je ljevičarska koalicija u trenutnim anketama javnosti na trećoj poziciji s desetak posto podrške glasača.

Izbori će odrediti sastav donjeg doma parlamenta koji broji 460 poslanika i gornjeg doma, ili Senata, sa stotinu poslanika.

Dudin ured objavo je u utorak navečer da je izborna komisija prihvatila njegov zahtjev za održavanjem izbora 13. oktobra, prenosi Associated Press.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Poljska osudila navodne kibernetske napade ruske grupe

Britanski opozicioni Laburisti nanijeli težak udarac vladajućim konzervativcima na lokalnim izborima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel