Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 19:15 |

Sudionici Samita o zapadnom Balkanu pozdravili izvještaj Grupe za nestale osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Na Samitu o zapadnom Balkanu koji se održava u poljskom gradu Poznanju, 4. i 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, predstavljen je prvi Godišnji izvještaj o implementaciji Okvirnog plana za rješavanje sudbine nestalih osoba.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Instituta za nestale BiH, Godišnji izvještaj su prezentirali predstavnici domaćih institucija koje se bave rješavanjem pitanja sudbine nestalih osoba Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Hrvatske i Srbije, a koji su ujedinjeni u Grupu za nestale osobe.

Institut za nestale osobe BiH predstavljaju članovi Kolegija direktora Nikola Perišić, Marko Jurišić i Amor Mašović.

Prilikom prezentacije izvještaja naglašeno je kako su dosadašnjim radom članovi Grupe za nestale osobe značajno pospješili međusobnu saradnju što se ogleda u razmjeni informacija važnih za rješavanje pojedinačnih NN slučajeva.

Istaknuto je i da se intenzivno radilo na razvoju regionalne Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, kao jedine baze podataka te vrste u svijetu.

- Samo od januara do jula ove godine domaće institucije su napravile više od 445 unosa u Bazu podataka - navodi se.

Također, članovi GNO-a su produbili dijalog o razmjeni informacija o lokacijama od zajedničkog interesa. Tako je na sastancima predloženo 16 konkretnih lokacija na kojima će se raditi zajednička iskopavanja.

Navedeno je i da su se članice GNO-a porodice nestalih okupljene u Regionalnu koordinaciju udruženja porodica osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije informirale o napretku ostvarenom u vezi sa zajedničkim Okvirnim planom.

- Sudionici Samita su pozdravili izvještaj Grupe za nestale osobe, pohvalili napredak u jačanju saradnje i povećanju učinkovitosti po pitanjima nestalih osoba, te istakli da očekuju daljnji napredak, uključujući pokretanje javne regionalne baze podataka, daljnju razmjenu informacija o potencijalnim grobnim mjestima i iskopavanja, te i dalje informiranje predstavnika porodica nestalih o svakom napretku. Istaknuta je važnost tog rada da bi se preživjelim članovima porodica pružio smiraj ali i doprinijelo pomirenju. Sudionici su naglasili da i dalje očekuju izvještaje o napretku - saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Poljska osudila navodne kibernetske napade ruske grupe

Poljski farmeri uklonili blokade na posljednjem graničnom prelazu s Ukrajinom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel