Svijet     | 03.07.2019. 08:34 |

Evropski čelnici 'izrazito zabrinuti' zbog narušavanja sporazuma s Iranom

FENA Internet

PARIZ, 3. jula (FENA) -  Evropski potpisnici nuklearnog sporazuma s Iranom poručili su da su "izrazito zabrinuti" zbog narušavanja tog dogovora iz 2015., a Izrael tvrdi da se priprema za moguće sudjelovanje u bilo kakvom sukobu između Irana i SAD-a.

Iran je ove sedmice objavio da je prikupio više nisko obogaćenog urana nego što je dopušteno u okviru nuklearnog pakta, što je potaknulo američkog predsjednika Donalda Trumpa da kaže da se Iran "igra vatrom".

"Žalimo zbog te odluke Irana, koja dovodi u pitanje bitan instrument nuklearnog neširenja," izjavili su ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Britanije u zajedničkom saopćenju s visokim predstavnicom EU-a.

"Pozivamo Iran  da se suzdrži od daljnjih mjera koje narušavaju nuklearni sporazum", kazali su u izjavi, prenosi Reuters.

Napetosti između Washingtona i Teherana povećale su se otkako je Trump prošle godine izvukao Washington iz sporazuma i zatražio  zabranu svih međunarodnih prodaja iranske nafte. Washington također okrivljuje Iran za napade na naftne tankere u Zaljevu, što Teheran negira.

Evropski potpisnici sporazuma nastojali su povući dva dugogodišnja neprijatelja iz direktnog sučeljavanja, bojeći se da bi pogreška mogla dovesti do rata.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u EU - istraživanje

DEI - Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju - screening

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel