Svijet     | 01.07.2019. 14:58 |

Iran tvrdi da je probio limite zaliha obogaćenog urana iz nuklearnog sporazuma

FENA Internet

TEHERAN, 1. jula (FENA) - Iran je prekoračio limite svojih zaliha obogaćenog urana postavljene u sporazumu s velikim silama u 2015. godini, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, javila je novinska agencija Isna, prkoseći upozorenjima evropskih potpisnica da se drži sporazuma uprkos američkim sankcijama.

Zarif je potvrdio da je Iran nadmašio limit od 300 kilograma uranijum heksafluorida (UF6), ali je portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio da su iranske mjere na umanjenju obaveza preuzetih nuklearnim sporazumom "reverzibilne". 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (AEA) saopćila je da njeni inspektori provjeravaju da li je Iran akumulirao više obogaćenog urana nego što mu je dopušteno.

- Naši inspektori su na terenu, i oni će izvijestiti sjedište agencije čim se potvrde nove zalihe nisko obogaćenog urana - navodi IAEA u saopćenju.

Obogaćivanje urana na nivo od 3,6 posto prvi je korak u procesu koj bi eventualno omogućio Iranu da prikupi dovoljne količine obogaćenog urana za proizvodnju nuklearnog oružja, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel