Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 12:32 |

Obilježena deveta godišnjica terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 27. juna (FENA) - Teroristički akt u Bugojnu, koji se desio na današnji dan prije devet godina, ostavio je trajan pečat u novijoj historiji toga grada i posljedice koje se ne ničim ne mogu nadoknaditi.

Ovo je poručeno danas iz Bugojna gdje je, na prigodan način, obilježena još jedna godišnjica terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno, u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, a teško povrijeđena policajka Edina Hindić.

Lakše povrede zadobilo je tada šest policijaca, dok je na objektu Policijske uprave Bugojno, okolnim zgradama i vozilima na obližnjim parkinzima, pričinjena velika materijalna šteta.

U znak sjećanja na ovaj događaj, brojne policijske, općinske i delegacije s viših nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast stradalom policajcu Tariku Ljubuškiću ispred spomen-ploče u holu PS Bugojno, u parku kod policijske zgrade, te na mezarju u Jakliću.

- Poručujemo Tarikovoj porodici da nisu sami, i da suosjećamo s njima. Zahvaljujući izuzetnoj profesionalnosti policijskih službenika PU Bugojno, izvršilac terorističkog napada je uhapšen, izveden pred lice pravde, i osuđen - kazao je u obraćanju prisutnima portparol MUP-a SBK-a Hasan Hodžić.

Po njegovim riječima, obilježavanjem devete godišnjice terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu poslana je jasna poruka o spremnosti policije da se suprostavi i najvećim izazovima današnjice.

- Ovo je još jedna opomena svima nama da borba protiv nasilja nikada ne smije prestati i da policijski službenici moraju biti u potpunosti spremni da poduzmu sve što je u njihovoj moći da osiguraju mir i stabilnost na području našeg kantona - istaknuo je.

Uime Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, medijima se obratio savjetnik ministra Senad Hasanspahić.

- Ovo je dokaz da se tragični događaj nije zaboravio, i da načelnik i policija rade sve da poboljšaju stanje u općini, kada je u pitanju kompletan život građana. Također, raduje me da smo na sastanku u kancelariji načelnika PU Bugojno saznali da se vodi računa o porodici poginulog policajca - naglasio je.

Optuženi za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu Haris Čaušević Oks je proglašen krivim za krivično djelo "terorizam", te pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 35 godina.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel