Svijet     | 16.05.2019. 15:18 |

Ambasador Irana u UN-u: Imamo pravo na odbranu

FENA Internet

NEW YORK, 16. maja (FENA) - Iranski ambasador u Ujedinjenim narodima kaže da Islamska Republika nije zainteresirana za eskalaciju regionalnih napetosti, ali ima "pravo na odbranu".

“Nismo zainteresirani za eskalaciju napetosti u našoj regiji. Ako nešto pođe po zlu, svi gube" rekao je iranski ambasador u UN-u Majid Takht-e Ravanchi u četvrtak u intervjuu za američku neprofitnu medijsku stanicu NPR.

On je dodao da Iran ima  pravo da bude spreman i da se brani te je optužio SAD i zemlje u regiji da šire “lažne optužbe ” o Iranu, prenosi AP.

U posljednjih nekoliko dana, Ujedinjeni Arapski Emirati su tvrdili da su četiri naftna tankera na istočnoj obali bila meta sabotažnih napada, dok su Huti pobunjenici u Jemenu, saveznici Irana pokrenuli koordinirani napad dronom  na Saudijsku Arabiju.

Na Bliskom istoku došlo je do porasta napetosti pošto je SAD objavio da povlači osoblje iz svoje ambasade u Iraku zbog "eksalacije tenzija sa Iranom", dok su Njemačka i Holandija odlučile da obustave vojnu obuku u Iraku, a Kuvajt da podigne pripravnost vojske na najviši nivo.

Upozorenje SAD uslijedilo je pošto je Washington prošle nedjelje saopćio da je otkrio navodne nove prijetnje iz Irana Amerikancima i američkim interesima.

Sjedinjene Države poslale su dodatne vojne snage na Bliski istok, uključujući nosač aviona, bombardere B-52 i rakete Patriot, kako bi se,  navodi AP, suprotstavili još uvijek neobjašnjenoj prijetnji iz Teherana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel