Regija     | 07.05.2019. 12:19 |

Slovenija i Austrija žele staviti lipicance na UNESCO-ov popis kulturne baštine

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 7. svibnja (FENA) - Slovenija i Austrija pokrenule su inicijativu da se tradicionalni uzgoj konja lipicanaca uvrsti na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, u suradnji s Hrvatskom, BiH, Mađarskom, Italijom, Rumunjskom i Slovačkom, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Inicijativa je formalno pokrenuta prilikom susreta austrijske ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl i slovenskog ministra Mire Cerara, koji boravi u posjetu Austriji, nakon što su oboje u ponedjeljak posjetili i jednu ergelu lipicanskih konja u austrijskom Tirolu.

Tom su prigodom Kneissl i Cerar potpisali i zajedničku izjavu kojom ističu namjeru da Austrija i  Slovenija, zajedno s BiH, Hrvatskom, Mađarskom, Italijom, Rumunjskom i Slovačkom, istaknu nominaciju za upis uzgoja lipicanaca na listu nematerijalne kulturne baštine UNSECO-a.

Očekuje se da bi zajednička nominacija za taj upis centrali UNESCO-a u Parizu mogla biti predana do ožujka iduće godine, dok bi do priznanja tradicionalnog uzgoja tih konja u svim ergelama u spomenutim državama moglo doći 2021. godine, kad Slovenija preuzmima polugodišnje  predsjedanje Europskom unijom.

Nominacija se mora usredotočiti na zajedničke tradicije koje karakteriziraju sve države u ovom projektu, a istodobno odražavati i raznolikost te dugogodišnje kulturne baštine koja je povezana s uzgojem lipicanaca, navedeno je u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se dodaje da su Cerar i Kneissl prilikom svog susreta u Tirolu naglasili važnost transfera znanja, prakse i istraživanja vezanjih na uzgoj lipicanaca za buduće generacije, prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu