Ekonomija     | 29.04.2019. 12:18 |

DF - Podrška radnicima u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Demokratska fronta (DF) daje punu podršku radnicima u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti koji su danas organizovali online protest pod nazivom "Slobodni za praznike".

I za predstojeće prvomajske blagdane rijetko će koji od ovih radnika, a njih u BiH ima oko 150.000 - biti slobodan i sa svojom porodicom obilježiti, kako to ironično u ovom slučaju zvuči - Praznik rada! Osim što im je prosječna plaća oko 650 KM, još više ih, s pravom, vrijeđa činjenica da su praktično bez slobodnog dana, a nisu adekvatno plaćeni ni za rad na državne praznike, saopćeno je iz DF-a.

Iz ove stranke navode da poslodavci ovih dana pripremaju set zakona koje će uputiti u parlamentarnu raspravu, te apeliraju i traže da među njima bude i zakon kojim će se riješiti i pitanja prekovremenog i neplaćenog rada ovih 150.000 građana.

- Naravno da se ne zalažemo za potpunu zabranu rada svih trgovina i uslužnih djelatnosti u vrijeme blagdana, tražimo da se selektivno odredi (smanji) broj onih koji u te dane rade, čime bi dobar dio ostalih radnika dobio zasluženi odmor. Takođe tražimo da se za one koji budu radili u praznične dane, obezbijedi i isplati poštena i realna novčana nadoknada, makar dva puta veća od redovne - poručili su iz DF-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Predsjedništvo DF-a - 'Trojkina' politika kompromisa dovela do politike razvaljivanja države

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu