Svijet     | 26.04.2019. 10:37 |

Putin: Pojas i put uklapa se u ciljeve Euroazijske ekonomske zajednice

FENA Internet

PEKING, 26. aprila (FENA) - Kineska infrastrukturna inicijativa Pojas i put savršeno je podudarna s ciljevima Euroazijske ekonomske unije, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putinovi komentari na forumu Pojas i put u Pekingu mogli bi pomoći u ublažavanju briga oko potencijalnih napetosti između Kine i Rusije, uzimajući u obzir rapidno širenje kineskog ekonomskog uticaja u centralnoj Aziji, tradicionalnoj ruskoj sferi uticaja.

Putin je poručio pred oko 35 čelnika koji prisustvuju konferenciji da se kineski potezi "savršeno uklapaju u naše planove".

Euroazijska ekonomska unija okuplja Rusiju s Armenijom, Bjelarusijom, Kazahstanom i Kirgistanom u zajedničkom tržištu koje ima za cilj ukloniti barijere slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i radne snage.

Pet država članica "jednoglasno podržavaju ideju povezivanja "euroazijske ekonomske zajednice" s inicijativom Pojas i put, kazao je Putin.

Pored prisustva konferenciji, Putin se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom. On je posjetio Peking nakon što je dovršio samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u ruskoj dalekoistočnoj luci Vladivostoku, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Scholz će izraziti zabrinutost Pekingu zbog kineske podrške Rusiji

Kina optužuje EU da njena istraga državnih subvencija Pekinga ometa ekonomsku saradnju

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!