Bosna i Hercegovina     | 24.04.2019. 14:30 |

Konaković ugostio učenice Druge gimnazije Naidu Purišević i Esmu Mašić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ugostio je danas učenice prvog razreda Druge gimnazije iz Sarajeva Naidu Purišević i Esmu Mašić koje su na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke u Ukrajini osvojile srebrenu odnosno bronzanu medalju pedstavljajući bh. državni tim na tom takmičenju.

Ovaj i ostali uspjesi te škole rezultat su osmišljenog i vrijednog rada učenika i profesora koji kroz Klub matematičara, Kantonalno udruženje matematičara i Prirodno matematički fakultet, ostvaruju najbolje rezultate na domaćim i međunarodnim matematičkim takmičenjima.

Kanton Sarajevo je u prošloj godini osigurao stipendije za učenike prvih razreda srednjih škola - osvajače prvih mjesta na domaćim i međunarodnim takmičenja.

Kako je istakao predsjedavajući Konaković, ovakvi učenici i njihovi profesori uvijek mogu računati na podršku, pogotovo kada se s takmičenja vrate s medaljama. 

- Pred svima nama je zadatak kako ovakve mlade ljude zadržati ovdje. Samo stvaranje boljeg društva može pružiti takvu šansu. U Kantonu Sarajevo smo pokrenuli mnoge procese kako bi mijenjali klimu i vratili nadu da ovdje vrijedi ostati. Moramo brinuti o generacijama koje društvu mogu dati nove vrijednosti - istakao je Konaković.

Profesori matematike Emir Kalajdžija i Amar Bašić, kao i direktor škole Seid Alibegović su, predsjedavajućem Konakoviću kazali da su djeca najbolji kvalitet Druge gimnazije, te da žele školu još bolje pozicionirati za sve buduće matematičare, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konaković: Dokazat ću nepostojanje veza sa bilo kakvim kartelom, to su laži i izmišljotine    

Konaković na Energetskom samitu: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima (VIDEO)

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu