Kultura     | 23.04.2019. 08:10 |

'Mala liska' Filipu Deteliću, večeras 'Narodni poslanik'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. travnja (FENA) - Predstava "Mušica" Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, u izvedbi ansambla Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, četvrta je predstava koja je odigrana u konkurenciji ovogodišnjeg festivala "Mostarska liska 2019".

 "Mala liska" za najboljeg glumca/glumicu sinoć je jednoglasnom odlukom Stručnog žirija otišla u ruke glumca Filipa Detelića.

 "Drago mi je apsolutno. Među nas četvero predivnih kolega, s kojima jednostavno obožavam biti na sceni, i među takvim kolegama, prijateljima biti izabran za nešto posebno, onda normalno da je čast, sreća i zadovoljstvo", istaknuo je Detelić i napomenuo kako ne igra prvi put u Mostaru, ali je prvi put na festivalu "Mostarska liska" što ga dodatno čini sretnim.

 Detelić je zajedno s glumcima Markom Hergešićem, Natašom Kopeč i Ivanom Grčićem, na scenu donio pitku komediju, čija je tematika bračni život, ljubav i sve što ona nosi sa sobom. Komedija koja preispituje snagu takvog temelja društva kao što je to brak i dolazi do jasnog zaključka da se nikakav kalup i model ne mogu primijeniti na ljudske emocije.

 Večeras je na rasporedu peta predstava u konkurenciji festivala "Mostarska liska 2019". Riječ je o predstavi "Narodni poslanik", autora Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića.

 Predstava je nastala u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo koji su okupili neka od najboljih glumačkih imena Bosne i Hercegovine. Glumačku postavu čine Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Nadine Mičić, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Dženita Imamović-Omerović, Sead Pandur, Maja Salkić i Aldin Omerović.

 "Nušićev 'Narodni poslanik' svojevrsni je i uvijek aktualni osvrt na društvo u kojem živimo. On se može nazvati i bezvremenskim piscem, što ga svrstava u svojevrsne klasike. Tačno u centar pogađa mentalitet i duhovno stanje  čovjeka koji živi na ovim našim prostorima. Njegovi likovi su autentični, živi i u mnogima se i sami ogledamo. Zato i jeste jedan od najaktuelnijh dramskih pisaca i dan danas", zapisao je o predstavi redatelj Alen Muratović, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel